Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Požár jedlých tuků a olejů v domácnosti představuje velké nebezpečí

112
09.05.2021 | 15:34

Jedním ze způsobů přípravy pokrmů je smažení za použití jedlých tuků nebo olejů (dále jen „olej“), kdy využíváme jejich vlastností nashromáždit v sobě velké množství tepla, které však zároveň může představovat i velké nebezpečí. 

hasiči kuchyň
Foto: HZS LK

Ke vznícení oleje stačí například závada ve fritéze, případně zapomenutá pánev s olejem po smažení na zapnutém sporáku. Tím, že se olej neustále zahřívá, dosáhne v určitou chvíli teploty vznícení. To znamená, že hoření začne probíhat i bez zapálení plamenem.

Pokud se nám něco podobného v domácnosti stane, je třeba myslet na své bezpečí a zvolit správný postup při řešení požáru.

CO UDĚLAT:

  • Je-li to možné, zamezte dalšímu zahřívání oleje - vypnutím sporáku nebo odpojením fritézy z elektrické sítě;
  • zabraňte přístupu vzduchu k požáru v nádobě – a to pomocí prostředků běžně se nacházejících v domácnosti - zaklopení plechem na pečení, kovovou pokličkou, případně mokrou vyždímanou utěrkou; nad rámec domácích potřeb, lze pro tyto účely pořídit i speciální hasicí deky vhodné do domácnosti;
  • použijte vhodného hasivo, a to ideálně hasicí přístroj třídy F (na požáry rostlinných a živočišných tuků a olejů); hasicí přístroje používejte vždy v souladu s návodem výrobce;
  • jestliže se vám podařilo plameny uhasit, zkontrolujte, že je zdroj tepla vypnutý a nechte horký olej vychladnout; neodkrývejte nádobu, aby nedošlo k opětovnému vznícení;

CO NEDĚLAT:

  • nemanipulujte s nádobou, ve které je rozpálený hořící olej, neboť rozlitím může dojít k rozšíření požáru a vzniku popálenin;
  • NIKDY nelijte do rozpáleného hořícího oleje vodu ani jinou tekutinu s obsahem vody; nashromážděné teplo v oleji způsobí prudké odpaření vody, vyvržení hořícího oleje do prostoru a rozšíření požáru; zároveň hrozí vznik závažných popálenin!
  • jestliže na uhašení požáru vaše síly nestačí, opusťte místnost, zavolejte na linku 112 nebo 150 a upozorněte i ostatní osoby ve svém okolí.

HZS LK/Kateřina Štajncová a Jakub Sucharda