Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pozitivní výsledek dechové zkoušky na alkohol mělo 21 řidičů. Třem tělem kolovalo přes promile

112
23. 06. 2021 | 10:33

Během uplynulého víkendu v noci ze soboty na neděli se policisté v Libereckém kraji v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce zaměřili na kontroly řidičů v souvislosti s požíváním alkoholu a jiných návykových látek. Do akce bylo nasazeno bezmála padesát policistů z dopravní a pořádkové služby, kteří zkontrolovali více jak pět set vozidel.

pčrRychlost
ilustrační foto

V rámci provedených kontrolo zjistili celkem 88 dopravních přestupků, z nichž 55 vyřešili na místě udělením blokové pokuty. Zbylých 33 následně oznámili k dalšímu šetření příslušnému správnímu orgánu.

Pozitivní výsledek dechové zkoušky na alkohol policejní hlídky zjistily u celkem 21 řidičů. Tři řidiči nadýchali přes 1 promile. Nejvyšší hodnotu alkoholu v dechu policisté však naměřili u cyklisty, jehož výsledek provedené zkoušky ukázal hodnotu 1,77 promile. Jeho jednání bylo tak kvalifikováno jako přestupek. Jednání řidičů motorových vozidel, z nichž nejvíce nadýchal 1,52 promile, bylo kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Dále policisté příslušnému správnímu orgánu k dalšímu šetření oznámili celkem 8 řidičů pro podezření, že za volant vozidla usedli pod vlivem jiných návykových látek. Dva z nich po provedených orientačních testech na přítomnost omamných a psychotropních látek, které byly pozitivní na látku amfetamin, odmítli odběr krve spojený s lékařským vyšetřením.

Policisté během uvedené noci také za volantem přistihli dvacet řidičů, kteří při jízdě nepoužili bezpečnostní pás. Všem na místě udělili za spáchání přestupku blokovou pokutu. Dalších osmnáct řidičů vyjelo na silnice s vozidly v nevyhovujícím technickém stavu. Navíc na Jablonecku se policistům podařilo také vypátrat cizince, který neměl povolení k pobytu na území České republiky.

Na závěr upozorňujeme všechny účastníky silničního provozu, že dopravně bezpečnostní akce různého zaměření budou probíhat i v následujícím období. Akce budou realizovány nejen v rámci celé republiky či Libereckého kraje, ale také postupně na území jednotlivých okresů Liberec, Jablonce nad Nisou, Česká Lípa a Semily.

PČR/Dagmar Sochorová