Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Při kontrolách cyklistů policie zjistila, že kola nejsou správně vybavena už od  výrobce

112
08. 08. 2020 | 11:33

Nejen na důležitost používání cyklistické přilby, ale i na viditelnost cyklistů a důležitost povinné výbavy jízdního kola upozorňovali policisté v úterý na cyklostezce v Dolánkách. V úterý 4. srpna proběhla v odpoledních hodinách na cyklostezce v Dolánkách u Turnova, poblíž Dlaskova statku jedna z dalších preventivních akcí zaměřených na bezpečnost cyklistů v rámci celorepublikové kampaně "Na kole jen s přilbou".

besip
Foto: PČR

Jak má být správně vybaveno kolo stanoví vyhlášk ministerstva dopravy. Zde.

I přes nepřízeň počasí se do terénu nakonec vydalo nemalé množství sportovců, a to různých věkových skupin. Od těch nejměnších, po seniory a nechyběli ani čtyřnozí mazlíčci, kteří se spokojeně vezli v přívěsném vozíku za jízdním kolem. 

Preventistky Krajského ředitelství policie Libereckého kraje společně s dopravními policisty a zástupci Týmu silniční bezpečnosti připomínali cyklistům nejen pravidla bezpečného chování, povinnou výbavu jízdního kola, důležitost používání cyklistické přilby, ale také jim zdůrazňovali ohleduplnost v silničním provozu.

Při kontrolách cyklistů se ukázalo, že jízdní kola nejsou dostatečně vybavena, a to již bohužel mnohdy přímo od samotného výrobce. Přesto by si cyklisté měli kolo sami dovybavit prvky povinné výbavy. 

Dalším úskalím je používání cyklistických přileb. Zejména starší generace její používání nepovažuje za důležité a nebude si přeci zvykat na něco nového. Bohužel jsou stále i rodiče, kteří nechají i své malé cyklisty bez ochrany hlavy.

Zákon č. 361/ 2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích říká: „cyklista mladší 18let je povinen za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě“.

Foto: PČR

To, jestli dítě nosí helmu, záleží především na rodičích. Rodiče jsou zároveň pro své děti vzorem a i když ji v dětství používají, může se stát, že v dospělosti ji následně po vzoru svých rodlčů odloží. Cyklisté nejsou niijak chráněni a při pádu či kolizi může dojít k vážným zraněním. Proto by její nošení neměl nikdo podceňovat. Přilba skutečně zmírní následky úrazů a mnohdy ochrání váš život. Nosit cyklistickou přilbu není žádná ostuda. V dnešní době je na trhu široký výběr typů i barev a každý si mezi nimi jistě najde ten svůj. 

PČR/Vladimíra Šrýtrová