Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pyrotechnici kolem půlnoci nalezenou bombu zajistili, kolem pěti tisíc evakuovaných lidí se konečně dostalo domů

26. 09. 2019 | 4:13

AKTUALIZOVÁNO: Mimořádná událost, která ve středu večer zcela ochromila život v krajském Liberci, skončila po půlnoci. Pyrotechnici v nočních hodinách zajistili nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války tak, že je bezpečná. Kvůli jejímu nálezu byly v uplynulých několika hodinách evakuovány tisíce lidí. Mohou se tak vrátit domů a končí také uzávěry komunikací, řekla ČTK policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Opatření trvalo zhruba do dnešní 1:00, dodala. Prostor kolem liberecké areny muselo opustit odhadem 5000 lidí.

puma3top
Foto Artur Irma

Policie evakuovala ve středu lidi v okruhu 750 metrů od místa nálezu stokilogramové letecké pumy z výzbroje někdejší sovětské armády. Hasiči vyhlásili čtvrtý, nejvyšší stupeň poplachu, řekl ČTK liberecký primátor Jaroslav Zámečník. Ve vytyčené zóně se nachází i spalovna a teplárna, což situaci dramatizovalo.

Podle údajů z registru v evakuované oblasti žije asi 4500 lidí, dalších 1400 muselo opustit 35 sportovišť libereckého Sport parku, kde je i multifunkční aréna. Ze základny v Šumavské ulici, kde mají i operační středisko, museli odejít také hasiči. Náhradní operační středisko zprovoznili v Jablonci a techniku přemístili do dvou náhradních základen v Liberci, část byla u nádraží a druhá u budovy ředitelství hasičů v Barvířské ulici.

Evakuace trvala zhruba šest hodin, pyrotechnici pak potřebovali na zajištění pumy zhruba 20 minut, nebezpečná přestala být kolem půlnoci. "Po dalších 30 minutách ji pyrotechnici odvezli do bezpečného prostoru v Ralsku k likvidaci," dodala Sochorová. Evakuační autobusy vozily ty, kteří neměli jiné útočiště, do základních škol Dobiášova a Ještědská, k dispozici tam měli jídlo i pití. Do pomoci evakuovaným se zapojil KNL Catering, který pomáhal zajistit jídlo a nápoje pro evakuované lidi.

Přípravy jídla pro evakuované se ujala krajská nemocnice. Foto KNL

Podobný typ stokilogramové letecké pumy z druhé světové války používanou sovětskou armádou nalezli v Liberci také v červenci 2011. Kvůli ní tehdy policisté evakuovali ze dvou nákupních center Nisa a Sconto na 3500 lidí. I tehdy ji našli při výkopových pracích, vpodvečer. Na místě ji ale nebylo možné zlikvidovat, proto ji druhý den ráno krátce po 03:00 odvezli speciálním autem hasiči ze Zbirohu do prostoru Ralsko, kde byla bezpečně zlikvidována.

Tentokrát byla policie k nálezu předmětu připomínajícího munici přivolána ve středu krátce po 14:30 do Doubské ulice. Pyrotechnik pak nařídil evakuaci okolí. Liberecký dopravní podnik poskytl pro evakuaci pět autobusů, jeden hasiči a využívaly se i přepravní dodávky dobrovolných hasičů. Nasazeno bylo zhruba 100 až 150 hasičů z 31 jednotek, kolem 50 policistů, záchranná služba i Český červený kříž.

Foto: Artur Irma

Azyl ve dvou školách využilo zhruba 500 lidí, k dispozici tam měli jídlo a pití. Uzavřené byly přilehlé komunikace kolem nalezené pumy, včetně průtahu Liberce i čtyřproudá silnice číslo 14 na Jablonec. Nejezdily ani vlaky z Liberce do Jeřmanic na trati do Turnova.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník ve čtvrtek ráno ve vysílání ČT24 popsal drobné nesnáze, které noční akci provázely. Někteří lidé odmítali opustit své byty s tím, že se zamkli a nic jim nehrozí a nejmenovaný podnikatel nechtěl pustit zaměstnance z firmy s tím, že musí pracovat. Jedna žena utrpěla zranění při pádu ze schodů.

Rozsáhlou evakuaci kvůli munici zažili v poslední době například lidé v Plzni, kde policie spolu s hasiči evakuovala asi 20.000 lidí kvůli nálezu válečné letecké pumy v areálu atletického stadionu ve Vejprnické ulici.

čtk, uba