Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

"Vloupačkám" v Novém Městě pod Smrkem učinili policisté přítrž. Krade se ale pořád a všude

112
21. 01. 2021 | 10:18

Libereckým kriminalistům se ve spolupráci s policisty z oddělení v Novém Městě pod Smrkem podařilo dopadnout pětici mužů, kteří jsou podezřelí z několika vloupání. V závěru minulého roku policie požádala veřejnost o spolupráci při pátrání po pachatelích krádeží vloupáním do rekreačních objektů a rodinných domů v oblasti Nového Města pod Smrkem, a vyplatilo se to.

Nejen ve spolupráci s občany dotčené lokality, ale také vyhodnocováním velkého množství zajištěných stop na místech činů se nám podařilo dopadnout několik osob, které se zmiňovanou majetkovou trestnou činností zabývaly. Během opakovaných „nájezdů“ na zazimované a osiřelé domy neuniklo jejich zájmu široké spektrum věcí. Jakmile se jim podařilo překonat zabezpečení domů, brali takřka vše, co jim padlo pod ruku. Zcizovali šperky, hotovost, elektroniku, obrazy, ale i potraviny, alkoholické nápoje nebo například také sadu automobilových kol. Takřka veškeré věci se pětice mužů pokoušela rozprodat, což se jim více či méně úspěšně dařilo.  

Mužům ve věku od 18 do 43 let je kladena za vinu bezmála desítka provedených vloupání do domů a rekreačních chat a chalup, které spáchali za období od počátku měsíce října do první poloviny měsíce listopadu roku 2020. Trestné činnosti se dopouštěli převážně jednotlivě nebo ve společnosti některého z dalších z obviněných. Škoda, kterou krádežemi a poškozením zařízení domů napáchali, byla vyčíslena na částku 309 tisíc korun.
Pětice nyní čelí obvinění ze spáchání zločinu krádeže, neboť se tohoto trestného činu dopustili v době vyhlášeného nouzového stavu, přečinu porušování domovní svobody a přečinu poškození cizí věci. Budou-li soudem shledáni vinnými, může jim hrozit trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Jedna osoba je stíhána vazebně.

Vloupal se do domu a ukradl jízdní kolo

Muže, který v pondělí ukradl v domě jízdní kolo, policisté ještě v ten den zadrželi. Včera komisař ze Služby kriminální policie a vyšetřování v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání 36letého muže jako obviněného ze spáchání zločinu krádež přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil v pondělí 18. ledna.

Tehdy krátce po šestnácté hodině násilím vnikl vstupními dveřmi do jednoho z domů v obci Plavy. Poté z chodby odcizil jízdní kolo v hodnotě 20.000,- Kč. Na vstupních dveřích způsobil předběžnou škodu ve výši 5.000,- Kč. Přivolaným policistům na místo činu se podařilo ztotožnit osobu pachatele i zajistit odcizené jízdní kolo, které si jeho majitel poznal.  Policisté z Obvodního oddělení v Tanvaldě pachatele zadrželi týž den v osmnáct hodin, tedy necelé dvě hodiny po činu. Celou věc si od nich poté převzali jablonečtí kriminalisté, kteří i nadále veškeré okolnosti celého případu prověřují. Obviněnému, který byl po provedených úkonech propuštěn ze zadržení na svobodu, nyní za spáchání uvedených trestných činů hrozí trest odnětí svobody až na osm let, a to vzhledem ke skutečnosti, že se skutku dopustil v době, kdy je v České republice vyhlášen nouzový stav.

Pachatel byl zadržen na místě činu - v chatě v Liberci v ulici V Rokli

Muže, který se vloupal do rekreační chalupy, policisté zadrželi na místě činu. Pomohla jim všímavost souseda, který spatřil čerstvé stopy ve sněhu. 

Minulý týden komisař z 1. Oddělení obecné kriminality v Liberci zahájil trestní stíhání 47letého muže jako obviněného ze spáchání zločinu krádež a přečinu porušování domovní svobody, kterých se dopustil 12. ledna letošního roku. Tehdy odpoledne krátce po půl jedné se dostal na oplocený pozemek rekreační chaty v Liberci v ulici V Rokli.

Následně za pomoci nalezeného odloženého žebříku vylezl na střechu chaty, vytlačil střešní okno, kterým vnikl dovnitř. Obviněný následně prošel celý dům. Ze spíže a kuchyně odcizil větší množství potravin a ještě si do svého batohu přibral fotopast a motorovou pilu. S takto ukradenými věcmi uloženými v batohu chatu opustil bočními dveřmi, které si zevnitř zasunutým klíčem odemkl. Vzápětí byl ještě na pozemku u chaty zadržen policejní hlídkou, která byla na místo vyslána na základě oznámení na linku 158. To učinil muž ze sousedství, který si všiml čerstvých stop ve sněhu po zahradě vedoucích u uvedené chatě. Pachatel se ještě snažil před policisty schovat za strom, avšak neúspěšně.                                                

Obviněného k tomuto jednání údajně vedl ten fakt, že je bez domova a několik dní nejedl. Proto jeho prvořadým úmyslem bylo v chatě odcizit potraviny. Fotopast a motorovou pilu pak chtěl zpeněžit a za utržené peníze si koupit opět jídlo. Všechny odcizené věci obviněný policistům vydal.

Obviněný se uvedených skutků dopustil i přesto, že byl za takový čin již v minulosti pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Jablonci nad Nisou. Navíc se zločinu krádeže a porušování domovní svobody dopustil v době, kdy je v České republice vyhlášen nouzový stav.

Komisař také v rámci úkonů trestního řízení podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu vzetí obviněného do vazby. Následný návrh státního zástupce soudce Okresního soudu v Liberci akceptoval a obviněného poslal do vazby. Jeho trestní stíhání tak bude probíhat vazebně. Vzhledem ke všem skutečnostem hrozí obviněnému za spáchání uvedeného zločinu a přečinu trest odnětí svobody až na osm let.

pčr