Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řidič posilněný alkoholem narazil do betonového mostku, opilá řidička nabourala v Kryštofově údolí do plotu

112
28. 07. 2020 | 8:05

Dopravní policisté z územního odboru v Liberci během víkendu řešili čtyři případy, při nichž usedli za volant řidiči posilnění alkoholem. Dva případy skončily dopravní nehodou. 

policie Ilustr7
Ilustrační foto

V ranních pátečních hodinách řídil osobní automobil, po ulici České mládeže v Liberci, 40letý cizinec. Policejní hlídka vykonávající běžný dohled nad bezpečností a plynulostí provozu na pozemních komunikacích „šněrující“ vozidlo zastavila. Při kontrole byl řidič vyzván k podrobení se dechové zkoušce ke zjištění přítomnosti alkoholu v dechu. Opakované testy byly pozitivní. Hříšník nadýchal bezmála 2,7 promile alkoholu. Následovalo jeho zadržení a umístění do policejní cely. Po vystřízlivění mu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a zadrželi mu řidičský průkaz.

Tentýž den a na témže místě, jen o hodinu později, kontrolovali policisté dalšího z řidičů. 60letý liberečan byl zastaven policejní kontrolou při vjezdu na silnici pro motorová vozidla ve směru na Prahu. I zde přišla po krátké kontrole osobních dokladů na řadu dechová zkouška. Opakované testy prokázaly pozitivní přítomnost alkoholu v dechu. Nejvyšší z naměřených hodnot překonala 1,4 promile. I tomuto řidiči policisté sdělili podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Další dva z případů řízení pod vlivem alkoholu měly poněkud jiný konec. Usednutí za volant pod vlivem skončilo dopravními nehodami.

K první nehodě došlo po půlnoci v neděli 26. července. Na silnici I. třídy ve směru od Děčína, před obcí Rynoltice, nepřizpůsobil jízdu stavu a povaze vozovky 26letý muž z liberecka. Se svým osobním motorovým vozidlem vyjel mimo komunikaci do odvodňovací strouhy a narazil do betonového mostku. S lehkým zraněním jej zdravotníci převezli do nemocničního zařízení. Provedená dechová zkouška prokázala i zde přítomnost alkoholu v řidičově dechu. Naměřené hodnoty překročily dvě promile. Vyčíslená škoda dosáhla k částce 70tisíc korun.

K druhé vyjížděli policisté do Kryštofova údolí. Pravděpodobnou příčinou havárie, při níž 40letá řidička osobního automobilu nabourala do oplocení plotu rodinného domu, a k níž došlo krátce před nedělení sedmou hodinou, mohla být nejen nepozoronost, ale také alkohol. Naštěstí nedošlo ke zranění osob. Předběžná škoda však dosáhla na částku 50tisíc korun. V dechu řidičky policisté naměřili více jak 1,3 promile alkoholu.

V posledních dvou případech dopravních nehod probíhají standardní úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

V případě prokázání viny a následnému odsouzení mohou být pachatelé za tento čin odsouzeni k trestu odnětí svobody až na jeden rok, k zákazu činnosti nebo k peněžitému trestu. Dojde-li však při havárii k jinému ublížení na zdraví, může být pachatel potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

PČR/Vojtěch Robovský