Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řidič srazil na přechodu v Novém Boru chodce, zraněnému muži nepomohl a z místa nehody ujel

112
03. 12. 2021 | 18:31

Ve středu 1. prosince kolem 10. hodiny dopoledne srazilo osobní vozidlo tovární značky Kia Ceed, jedoucí po ulici Bedřicha Egermanna v Novém Boru ve směru od silnice I/9 do centra města,  na přechodu pro chodce 70letého muže, který přecházel silnici v blízkosti autobusového nádraží. Chodec po nárazu zůstal ležet na silnici. Podezřelý řidič auto krátce zastavil, ani z něj ale nakonec nevystoupil a odjel.

Díky tomu, že je dotčený úsek silnice v Novém Boru  monitorovaný městským kamerovým systémem, podařilo se nám brzy majitele vozidla vypátrat. Ten se k účasti na nehodě přiznal. Na otázku, proč sraženému chodci neposkytl žádnou pomoc,  odpověděl, že se mu po obhlédnutí situace zdálo, že bude muž v pořádku. Jeho zdravotní stav přitom vyhodnotil jen pouhým pohledem ze svého vozidla a ani ho neznepokojovalo, že chodec po střetu leží na silnici.

Řidič vozu Kia navíc nemá platné řidičské oprávnění, o které přišel v souvislosti s tím, že mu Městský úřad v Novém Boru od listopadu loňského roku do letošního září zakázal řídit motorová vozidla. I když tento trest už vypršel, o obnovení řidičského oprávnění si nepožádal, tudíž za volantem neměl co dělat. Policisté ho zhruba hodinu po nehodě podrobili dechové zkoušce, která ukázala, že má v sobě 0,58 promile alkoholu. To omluvil tím, že alkohol konzumoval až po nehodě. Policisté ho proto vyzvali k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, které ukáže, kdy alkohol skutečně požil. 

Sedmdesátiletému chodci přivolali sanitu svědci události, kteří mu také poskytli první laickou pomoc. Podle předběžných informací měl utrpět lehčí zranění a do českolipské nemocnice na ošetření ho převezla zdravotnická záchranná služba.

Řidič osobního vozidla Kia Ceed se dopustil minimálně dvou přestupků, a to ohrožení chodce na přechodu a ujetí od dopravní nehody. Pokud lékařské vyšetření prokáže, že byl v době střetu s chodcem pod vlivem alkoholu, přibyde mu k tomu přestupek další.

Dopravní policisté si v souvislosti s nehodou vyžádají lékařskou zprávu o zdravotním stavu chodce, aby mohli posoudit, zda se řidič nedopustil i přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

PČR/Ivana Baláková