Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rychlá jízda, domácí násilí i vyhrožování pistolí, taková byla neděle jabloneckých strážníků

112
17. 04. 2024 | 13:09

Klidnou neděli 14. dubna rozhodně strážníci jablonecké městské policie (MP) nezažili. Naopak. Kromě rychlé jízdy a popadaných popelnic řešili nebezpečného agresora i vyhrožování střelbou.

Městská Policie JablonecNew
Foto: JN

Spěch se mu nevyplatil

Krátce po poledni zastavila hlídka MP motocyklistu jedoucího na modré Hondě po Palackého ulici směrem do centra. Zřejmě velmi spěchal na oběd, protože důvodem zákroku strážníků byla rychlost. Mladík místo zákonem stanovených 50 km/h jel osmdesátkou. Spěch mu vynesl třítisícovou pokutu.

Pěsti a kopance – důsledek traumat z dětství

Příjemné nedělní odpoledne netrávila ani Jablonečanka, která kolem půl čtvrté vytočila číslo tísňové linky 156. Byla velmi rozrušená a jméno i adresu pouze zadrmolila. Ve spěchu sdělila operačnímu, že se do ní pěstmi pustil její partner a ona krvácí. A nebylo to poprvé, naopak jeho agresivita se prý stupňuje. Byla tak vyděšená, že se bála říci adresu. Slíbila však, že vyhledá lékaře. Najednou rychle zavěsila s tím, že se útočník vrací.

Velmi emotivní hovor vyvolal u operačního důstojníka obavy, pokoušel se se ženou znovu spojit, avšak marně. Pátral, zda se žena neozvala Policii ČR, odpověď byla záporná. Napsal proto ze služebního telefonu ženě sms zprávu, aby ho znovu kontaktovala.

Napadená, s modřinami na obličeji, nakonec přišla přímo na služebnu MP v Hasičské ulici. Uvedla, že partner se k ní chová násilnicky už více jak rok. Napadá ji slovně i fyzicky, ničí zařízení domu i vozu, a pak se s ní zase usmiřuje. Klasická ukázka domácího násilí, které může dosvědčit přítelův strýc i matka oznamovatelky s přítelem. Muž útočí vždy pěstmi do obličeje nebo ji kope. Důvodem jeho agresivity jsou prý traumata z dětství, jelikož ho bil otec i pozdější partneři matky. Co vyvolává vlny agresivity, žena neví. Ale už se o sebe bojí, protože jí partner řekl, že ji stejně jednou zabije. Navíc aktuální nedělní útok vyvrcholil znásilněním. Svou výpověď o chování partnera žena doložila i záznamem z domovního kamerového systému. V současné chvíli celou věc pro podezření z trestného činu šetří Policie ČR.

Alkohol a popelnice

A nedělní odpoledne pokračovalo dalším oznámením na tísňovou linku 156. O půl páté odpoledne hlásil muž, že jim kdosi vysypává popelnice před domem. Hlídka vyrazila na označené místo, kde zastihla opilého pana N. Ten se přiznal, že přebral, špatně se mu drží rovnováha a tak, i když nerad, porazil dvě popelnice. Pod přísným dohledem strážníků nádoby zvedl a vysypané odpadky uklidil. Pak se vrávoravým krokem pustil k domovu.

Budu střílet

A neděle ještě nekončila. Další oznámení přišlo před devátou večerní ze Mšena. Oznamovatel byl na baseballovém hřišti u ZŠ Mozartova, odkud se snažil vykázat skupinu čtyř mladíků. Jeden z nich mu však vyhrožoval střílením. Proto volal na tísňovou linku a přitom se snažil partičku sledovat. Mladíci mu zmizeli z dohledu v blízkosti hlavního vchodu do školy. Protože se už stmívalo, neviděl je dobře, ale byli prý určitě čtyři a jeden byl holohlavý. Ke škole vyrazily dvě hlídky MP a nezapomněly ani na neprůstřelné vesty. Přece jen se vyhrožovalo střelbou. Dvojici mladých mužů zastihli strážníci na křižovatce ulic Mozartova - Mechová. Mladíci Š. a P. konstatovali, že zbraní vyhrožoval jejich kamarád V., který však žádnou nemá, je jen opilý. Protože však panovalo důvodné podezření ze spáchání trestného činu nebezpečného vyhrožování, předali strážníci oba mladíky a šetření celé události státní policii.

JN/Jana Fričová