Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S dětskou pistolí přepadl trafiku v Novém Boru, kriminalisté lupiče vypátrali a soudce ho poslal do vazby

112
27. 04. 2021 | 13:39

V sobotu 10. dubna kolem 10.30 vstoupil do trafiky v Husově ulici v Novém Boru muž v tmavém oblečení s kapucí na hlavě a s nákrčníkem vytaženým až pod oči,  a když došel k prodejnímu pultu, namířil na 54letou prodavačku a majitelku obchodu v jedné osobě pistoli. Její hlaveň ženě směřovala na břicho.

pistole
zajištěná atrapa pistole, foto: PČR

Lupič na ni křičel, ať mu dá peníze, což také v obavě o svůj život udělala a na pult mu hodila bankovky v celkové hodnotě 800 korun. Ty popadl a z trafiky utekl, aniž by jí ublížil. V době činu se tu žádný zákazník nenecházel. Trafikantka následně  kontaktovala tísňovou linku 158.

Kriminalisté začali na případu intenzivně pracovat a pátrat po totožnosti ozbrojeného lupiče. Jejich nasazení přineslo výsledky a dne 20. dubna zadrželi na Českolipsku 32letého muže, kterého ze spáchání loupeže důvodně podezřívali. Ukázalo se, že se nepletli. Jedná se o již šestkrát soudně trestaného majetkového recidivistu, který nemá  stálé bydliště ani zaměstnání. Ke spáchání loupeže, ke které se policistům při výslechu do protokolu přiznal, ho podle jeho slov dohnala finanční tíseň. Policisté ho ještě v den zadržení obvinili ze zločinu loupeže a podali státnímu zástupci podnět na jeho vzetí do vyšetřovací vazby. Ukázalo se, že ji spáchal s dětskou plastovou pistolkou, kterou nám v průběhu vyšetřování vydal. Ta je pro lajka,  obzvlášť v  emočně vyhrocené situaci jakou je loupež, se skutečnou pistolí snadno zaměnitelná. Můžete si ji prohlédnout  na fotografii.

Vzhledem k tomu, že nedostatek peněz řeší častěji kriminálním než legálním způsobem, a také proto, že mu za loupež hrozí desetiletý trest odnětí svobody, kterému by se mohl vyhýbat, souhlasil s jeho vazebním stíháním nejen státní zástupce, ale také soudce. Policisté ho do vazby eskortovali minulý čtvrtek 22. dubna.

PČR/Ivana Baláková