Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

S otevřenou zlomeninou žena trýznivě zemřela, muž jí kvůli platbě nezavolal lékaře. Hrozí mu až dva roky vězení

112
04. 05. 2022 | 19:27

Policisté na Českolipsku obvinili pětapadesátiletého muže ze Slovenska z neposkytnutí pomoci, hrozí mu až dva roky vězení. Jeho spolubydlící zemřela, když tři týdny u něj doma pobývala s neléčenou a velmi bolestivou otevřenou zlomeninou krčku ramene. Pomoc muž své krajance nepřivolal, i když se její stav zhoršoval, protože neměla v Česku zdravotní pojištění. Muž se bál, že by musel výjezd zdravotnické záchranné služby platit za ženu, uvedla na webu policie regionální mluvčí Ivana Baláková.

policie Ilustr6TOP
Ilustrační foto

"V důsledku neposkytnuté odborné pomoci se u ní rozvinul septický šok, který v souvislosti s dalšími nepříznivými faktory bohužel vedl k její smrti," uvedla Baláková.

Slováci, kteří se poznali až v Čechách, sdíleli společnou domácnost druhým rokem. "Zatímco on pracoval a měl pravidelný finanční příjem, ona, žena středního věku, nebyla v Česku nikde zaměstnaná a neměla v Česku sjednané zdravotní pojištění," uvedla Baláková. Muž ženě nabídl bydlení, žena se starala o domácnost a muž zajišťoval peníze na chod domácnosti. Soužití podle mluvčí fungovalo do doby, než letos na konci února žena doma nešťastně upadla a utrpěla otevřenou zlomeninu krčku ramene. "Ačkoliv se jednalo o velmi bolestivé zranění, ze kterého jí trčely ven kosti, lékaře nekontaktovala a neudělal to ani její spolubydlící," uvedla mluvčí policie. Rána na rameni začala ženě bez lékařské péče hnisat. Žena tři týdny slábla, pak přestala jíst, pít, nebyla ani schopná vstát z postele.

"Muž, kterého v této souvislosti trestně stíháme, ji léčil podáváním léků na bolest a ránu jí dezinfikoval peroxidem. Živou ji naposledy viděl 16. března před odchodem na noční směnu do práce. Když se následující ráno vrátil z práce domů, už nežila. Teprve potom kontaktoval tísňovou linku 112," dodala Baláková.

čtk