Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Shrnutí: Hasiči v kraji vyjížděli kvůli větru v neděli k 267 událostem, situace se už uklidnila

31. 01. 2022 | 10:26

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli kvůli větru v neděli k 267 událostem, většinou odklízeli popadané stromy. Nejvíc jich bylo na Českolipsku a na Liberecku. Poslední výjezd byl po 22:00 ke spadlému stromu v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku, jeden spadlý strom odstraňovali hasiči ještě dnes ráno v České Lípě. Situace se už uklidnila, vítr se utišil a aktuálně žádné události hlášené nejsou, řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Eva Klímová.

vichrLeden1
Foto: twitter HZS LK

"Hasiči na několika místech v kraji provizorně zabezpečovali části poškozených střech, aby nehrozily dalším pohybem či pádem. Jednalo se o objekty průmyslových hal nebo bytových a rodinných domů, dále například o objekt v areálu českolipské nemocnice, o městskou knihovnu v Turnově nebo mateřskou školu a poštu v Zákupech," doplnila Klímová. Takových událostí řešili podle ní hasiči 19.

Foto: twitter HZS LK

Kvůli větru bylo v neděli v Libereckém kraji bez proudu zhruba 2600 domácností, energetici řešili šest poruch na vysokém napětí. Většinu dodávek se podařilo obnovit ještě do nedělních 18:00. Aktuálně už žádné poruchy hlášené nejsou, dodávky v kraji se podle severočeské mluvčí skupiny ČEZ Soni Holingerové podařilo obnovit.

Silný vítr zkomplikoval situaci na horských silnicích, zejména v oblasti Benecka, Vítkovic a Vysokého nad Jizerou, kde leží na silnicích nižších tříd silná vrstva ujetého sněhu, která může být obtížně sjízdná. "Napadlo tam jen kolem pěti centimetrů nového sněhu, vítr ale tvořil sněhové jazyky a závěje," řekl ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Meteorologové ale předpovídají další sněžení a vítr. Těžkou techniku, která silnice úplně vyčistí, tam proto chtějí silničáři nasadit až se počasí uklidní.

Foto z dopravní nehody 2 OA ve Zlaté Olešnici. Bez zranění.

Aktuálně jsou v kraji podle Barka všechny silnice s opatrností sjízdné, hlavní tahy jsou většinou jen holé a po chemickém ošetření vlhké. S vrstvou ujetého sněhu musí motoristé počítat na silnicích nižších tříd, které se nesolí. Vzhledem k předpovědi počasí silničáři prodloužili uzavírku na silnici třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku, která platí pro kamiony nad šest tun. "Je tam vrstva sněhu a kamiony ten kopec nevyjedou, řidiči musí na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se solí," dodal Bark.

V Libereckém kraji je dnes ráno většinou oblačno až zataženo, bez srážek. Teploty se pohybují od minus tří do dvou stupňů Celsia, vítr se utišil. Postupně by se podle meteorologů ale mělo od západu zatáhnout a znovu začne sněžit, v polohách pod 300 metrů nad mořem bude padat déšť se sněhem. Teploty přes den vystoupají maximálně ke dvěma stupňům nad nulou, na horách má mrznout po celý den.

čtk