Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silný vítr lámal stromy, hasiči řešili přes 170 událostí, některé silnice byly neprůjezdné

21. 10. 2021 | 13:22

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v Libereckém kraji řešili v souvislosti s větrem více než 170 událostí, vyjížděli hlavně k popadaným stromům, které blokovaly silnice i železniční tratě. Na několika místech nárazový vítr uvolnil plechové střechy. Popadané stromy a ulámané větve přerušily na mnoha místech elektrické vedení, ještě odpoledne tak bylo v kraji bez elektřiny na 18.000 odběrných míst. Naštěstí nemáme hlášeno, že by byl někdo zraněn, řekl ČTK krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Po 16:00 se podle něj vítr zklidnil.

hasiči strom FCNrHlXWEAExvJg
Foto: HZS LK

Podle mluvčí ČEZ Distribuce Soni Holingerové bylo v po poledni v Libereckém kraji 29 poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 33.000 domácností zůstalo bez proudu. "V terénu máme všechny čety a děláme vše proto, abychom ještě dnes zajistili obnovení dodávek pro co nejvíce odběratelů," řekla ČTK Holingerová. Po 16:00 bylo v kraji 39 poruch na vysokém napětí, počet odběratelů bez proudu se snížil na 18.000.

První výjezd kvůli větru měli podle Suchardy hasiči dnes krátce po 09:00 do Cvikova, od té doby se nezastavili. Největší nápor pak zažili po 11:30, kdy vítr zesílil. Neprůjezdné byly kvůli popadaným stromů desítky silnic v kraji, včetně hlavních tahů. "Na silnici I/35 spadl strom na auto, nikomu se naštěstí nic nestalo," řekl mluvčí hasičů. Hasiči také pomáhali se zabezpečením střech, kde vítr uvolnil plechovou krytinu. Vítr tak poškodil i střechu liberecké radnice, několika hal v kraji, ale také třeba bytového domu v Zákupech nebo na náměstí ve Frýdlantu.

Popadané stromy zastavily také provoz na několika tratích v kraji. "V Jestřebí na Českolipsku a Horkách u Staré Paky najely do spadlých stromů vlaky, obešlo se to ale bez zranění," řekl Sucharda. Podle informací Spávy železnic nejezdily po 16:00 vlaky na trati z Nového Města pod Smrkem do Řasnice na Liberecku, mezi Novým Borem a Českou Lípou, z Doks na Jestřebí, z Blíževedel do Mimoně a také mezi Bělou pod Bezdězem a Českou Lípou.

Radnice v Liberci preventivně kvůli větru uzavřela městské hřbitovy. "Zákaz vstupu platí do dnešních 20:00," dodala mluvčí radnice Jana Kodymová. Zavřená byla odpoledne i liberecká zoologická zahrada.

čtk