Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skleněná plastika od Jiřího Pačinka vydržela celá jen osm dní. Na nároží u radnice už přišly k úhoně i jiné sochy

112
12. 09. 2020 | 13:42

Skleněnou plastiku od umělce Jiřího Pačinka umístěnou na náměstí před libereckou radnicí už po 8 dnech od slavnostního odhalení někdo poškodil, uvedl v sobotu na svém facebookovém profilu liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

PačinekIrmaTOP
Jiří Pačinek se svým ještě celým dílem. Liberec, 3. září 2020. Foto: Artur Irma

Foto: FB Jaroslav Zámečník

Primátor Zámečník dále uvedl: "Stalo se tak z pátku na sobotu ve 4:15 hodiny ráno. Pachatele zadržela Městska policie Liberec a předala Policii ČR. Podezřelým je 25 letý muž z okresu Jablonec a pořezaný od skla skončil v liberecké nemocnici. Tři rozbité bubliny budou v průběhu týdne doplněny. Plastiku má město pojištěnou u České pojišťovny."

 Nároží u radnice v Liberci čtyřmetrová plastika Sublima ze skla a železa zdobí od čtvrtka 3. září. Má tam být rok. Vytvořili ji skláři z ateliéru výtvarníka Jiřího Pačinka a řemeslníci firmy Kovovýroba - Beránek. Plastika je vytvořená z 950 kilogramů železa a 680 kilogramů skla. Na výšku má asi čtyři metry a složená je ze zhruba 300 částí.

Umělecká díla různých autorů se na nároží u radnice v horním centru stotisícového města střídají od roku 2005, obvykle tam jsou vystavená rok. První byla Židle sochařky Magdaleny Jetelové. Některé sochy v Liberci zůstaly natrvalo. Sem patří dřevění ptáci, kteří jsou u vchodu do liberecké zoo. Na rohu náměstí seděl i zbloudilý Marťan Jaroslava Róny, který je nyní na vrcholu Ještědu. Bylo tam i sousoší tří koček od liberecké výtvarnice Martiny Klouzové-Niubo, jež je nyní u vodotrysků u obchodního centra Plaza nedaleko radnice. Před Sublimou tam byly čtyři bronzové sochy Olbrama Zoubka.

K úhoně na centrálním libereckém náměstí už přišly i jiné objekty. Známý vandal poškodil i postavu Josephine Bakerové, křehkou sochu z gramodesek, tmelu a polystyrenu představující ženu oděnou do levhartí kůže, již si chtěl vyfotit, resp. pořídit si snímek, jak ji líbá. Ztratil ale rovnováhu a sochu vyvrátil z podstavce. Socha na nároží vydržela jen něco málo přes 24 hodin. Slavná herečka, zpěvačka a bojovnice proti rasismu v životní velikosti se zřítila na dlažbu. Na vině byl rozjařený Liberečan. To se stalo na podzim roku 2014, v noci, kdy skončily komunální volby.

Socha upadla na zem v sobotu večer. Ránu uslyšeli strážníci, kteří právě stáli před nedalekým Radničním sklípkem, kde asistovali při svážení hlasovacích lístků z komunálních voleb a pachatele rychle lapili. Viník pádu sochy následně vylíčil, jak se celá věc stala. „Muž se chtěl u sochy vyfotit. Objal ji a naznačoval, že ji chce políbit. Ta ale jeho váhu neunesla, vyvrátila se z podstavce a spadla na zem,“ vypověděla tehdy Daniela Bušková, mluvčí liberecké městské policie.

archivní fotoO rok později došlo k poškození sochy "klečícího člověka se židlí" v centru Liberce. Operační středisko policie Libereckého kraje oznámení o poškození sochy před libereckou radnicí přijalo až v úterý 11. srpna 2015 s tím, že k vandalství mělo dojít v průběhu soboty 8. srpna večer do neděle 9. srpna 2015.

archivní fotoNeznámý pachatel poškodil sochu "klečícího člověka se židlí", která byla vyrobena ze sklocementu a vážila 400 kilogramů. Prošlápnutím sedáku židle, který byl součástí sochy, vandal způsobil poškozené společnosti škodu ve výši cca 350 tisíc korun. Socha byla zajímavá i tím, že představovala jedince se zadkem vystrčeným k radnici.

Lidská figura prolnutá se židlí, coby nepostradatelným prvkem našich životů, nesla název (A)symbiont a  stanula na tradičním místě před libereckou radnicí středu 24. června 2015. Autorkou (A)symbiontu byla  absolventka Akademie výtvarných umění v Praze Barbora Krninská. Socha vznikla v roce 2013 a až doposud stála na golfovém hřišti na Slapech.

uba, čtk, archiv