Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sníh ze střechy musí odstranit majitel domu, hasiči pomohou jen obcím nebo v případě ohrožení života

112
23. 01. 2021 | 14:38

V zimním období se kumuluje díky srážkám a kolísání teplot okolo bodu mrazu na střechách budov vrstva mokrého sněhu a ledu. Schopnost samotné střechy zadržet a bezpečně odvádět srážkovou vodu a sníh se uvádí v normě.

sníhHasiči střechy
Foto: HZS ČR

Její nosnost je uvedena ve stavební dokumentaci a je ovlivněna vlastní konstrukcí, tvarem i krytinou. Pokud je střecha poddimenzována, případně je ve špatném technickém stavu, hrozí i její zhroucení. 

Za průběžné odklízení sněhu a ledu ze střech objektů jsou zodpovědní majitelé objektů. Pokud to není v jejich silách, je jejich povinností zajistit odstranění specializovanou firmou. Obce proto mohou využít u budov, které spravují, jednotky sboru dobrovolných hasičů obce, případně technické služby.

Příslušníci Hasičského záchranného sboru České republiky tuto činnost provádí pouze, když jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví nebo majetek.

HZS ČR/Jakub Sucharda, zastupující tiskový mluvčí