Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Speed Maraton 2024: Lidé policisty posílali měřit rychlost na vrchol Ještědu, na letiště nebo do  jablonecké přehrady

112
23. 04. 2024 | 5:00

19. dubna 2024 se uskutečnila celorepubliková speciální kontrola dodržování rychlostních limitů s názvem SPEED MARATHON. Jedná se o akci s preventivním charakterem, která probíhá pravidelně v celé Evropě. Od jiných kontrol se tato odlišuje tím, že je do ní zapojena částečně i veřejnost. Ta má možnost navrhovat Policii České republiky místa, která považuje za riziková.

speed1
Aktuální foto z letošní akce: PČR, ve fotogalerii archivní snímky

V Libereckém kraji navrhla veřejnost více než 260 míst, ze kterých policie vybrala 60. Bohužel, některé tipy museli policisté vyřadit, neboť na navrhovaných místech nebylo možné měřit. Nešlo to například na vrcholu Ještědu, vyloučena byla i přistávací plocha libereckého letiště nebo střed vodní nádrže Mšeno v Jablonci nad Nisou.

Aktuální foto z  letošní akce: PČR

Dopravní policisté v Libereckém kraji měřili v průběhu celého dne, na některých místech i opakovaně. Zkontrolovali celkem 198 vozidel a zjistili 94 přestupků v dopravě. V 71 případech překročili řidiči nejvyšší povolenou rychlost. Celkem 64 řidičů překročilo rychlost v obci a 7 mimo obec. Z uvedených hříšníků 5 řidičů drželo za jízdy telefon nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení a 4 řidiči nepoužili bezpečnostní pás nebo zádržný systém. U 5 vozidel policisté zjistili nevyhovující technický stav. Zbylé přestupky se týkaly způsobu jízdy, jízdy v jízdních pruzích, cyklistů a chodců.

Celkem 87 přestupků policisté projednali příkazy na místě v celkové výši 150 200 Kč, 7 přestupků oznámili správnímu orgánu a jednomu řidiči zadrželi řidičský průkaz za překročení rychlosti.

PČR/Libor Barták