Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Strážníky k poškozené plastice zavolal občan, který u ní viděl tělo v tratolišti krve. Muž si v opilecké pýše popletl bubliny s balonky

112
16. 09. 2020 | 17:22

Skleněná plastika Jiřího Pačinka s názvem Sublima přežila na nároží u liberecké radnice bez úhony pouhých osm dní. Až do minulé soboty, kdy ji nad ránem poškodil mladík z Jablonce. Nyní se k události konečně vyjádřila i policie:

pačin1
Ony ty skleněné bubliny fakt vypadají jako balonky... Pod "parou" a ve tmě obzvlášť.

Policisté šetří veškeré okolnosti události, při které byla poškozena plastika Sublima před libereckou radnicí. Už od sobotního poledne díky facebookovému zpravodajství libereckého primátora víme, že v týž den ráno krátce po půl páté vyjeli policisté na žádost strážníků k události, která se stala v Liberci na Náměstí Dr. E. Beneše.

Liberecké strážníky na místo zavolal občan, který viděl u skleněné plastiky na zemi ležet mladíka v tratolišti krve. Provedeným šetřením strážníci a následně i policisté zjistili, že 25letý mladý muž si v podnapilosti údajně spletl skleněné bubliny s balónky, proti dílu se rozeběhl a hlavou do něj narazil. Při tomto nárazu se tři bubliny poškodiliy a mladík upadl na zem, kde zůstal ležet. Z místa byl následně posádkou zdravotnické záchranné služby převezen na ošetření do liberecké nemocnice. Provedenou dechovou zkouškou policisté v jeho dechu naměřili hodnotu alkoholu 1,83 promile.

Veškeré okolnosti této události nyní šetří policisté z Obvodního oddělení Liberec – centrum. Předmětem tohoto šetření je mimo jiného také vyčíslení způsobené škody a stanovení právní kvalifikace.

PČR/Dagmar Sochorová, aro

Čtyřmetrová plastika ze skla a železa Sublima z ateliéru výtvarníka Jiřího Pačinka je poškozená od soboty. Tři koule rozbil o víkendu vlastní hlavou opilý mladík, další kouli někdo ukradl a chlubil se tím na sociálních sítích. ČTK to dnes řekl manažer ateliéru Pačinek Glass David Sobotka. Skláři plastiku opraví, nějaké skleněné koule mají v zásobě, nebude to ale podle něj jednoduché, navíc mají spoustu jiné práce.

Podle Sobotky mladík tři koule rozbil hlavou doslova napadrť. "Zaplatil za to ale vlastní krví. Byl hodně pořezaný, museli mu to i zašít. Měl ale tolik slušnosti, že se osobně přijel do sklárny omluvit," řekl manažer sklárny. Do úplně jiné kategorie patří podle něj zloděj, který jednu z koulí ukradl. "Ještě se tím chlubil na facebooku, policie po něm teď pátrá," dodal Sobotka.

Sublima je vytvořená z 950 kilogramů železa a 680 kilogramů modrého skla, slavnostně ji odhalili 3. září. Na výšku má plastika asi čtyři metry a složená je ze zhruba 300 částí. "Od těch nejmenších, což jsou kuličky o průměru dejme tomu 15 centimetrů, až po nejdelší části, které mají třeba 1,5 metru," řekl Sobotka. Všechny kusy byly očíslované a každý měl své místo, nahradit zničené kusy proto není jednoduché, i když nějaké koule má ateliér v zásobě. Na nároží u liberecké radnice by měla plastika zůstat do konce srpna příštího roku.

čtk