Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Systém pro zasněžování ski areálu v Kořenově pomohl hasičům uchránit majetek v hodnotě 2,5 milionu korun 

112
02. 12. 2019 | 13:45

V neděli krátce po druhé hodině odpolední vyjely jednotky druhého stupně k požáru zahradní kolny v Kořenově na Jablonecku, a to z důvodu přítomnosti žhavého popela. 

hasiči kolna3
Foto: HZS LK

Kolna byla požárem zcela zničena. Požár se rozšířil také na sousední rodinný dům, kde shořelo podbití domu. Přístup k místu zásahu byl velmi komplikovaný až nepřístupný.

Hasiči z Příchovic využili znalosti místního terénu a zvolili netradiční cestu přímo po přilehlé, tou dobou promáčené, sjezdovce v areálu U Čápa. Hasební látku jednotky čerpaly ze zasněžovacího systému místního ski areálu, díky kterému čerpaly vodu do cisteren rychleji, což hasičům pomohlo uchránit majetek v hodnotě 2,5 mil. Kč. Foto: HZS LKŠkoda celé události byla stanovaná vyšetřovatelem příčin požárů na cca 100 tis. Kč. Za pomoci termokamery hasiči vyhledali skrytá ohniska požáru, která se jim následně podařila také uhasit. Požár byl lokalizován za půl hodiny od nahlášení události, tj. ve 14:45 hodin. Likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu na Krajské operační a informační středisko ve 14:58 hodin. Foto: HZS LKV místě události zůstala do 18 hodin místní jednotka hasičů jako dohlídka pro případné znovu rozhoření skrytých ohnisek. Na místě zasahovaly dvě jednotky profesionálních hasičů Jablonec n. Nisou a Tanvaldu a čtyři jednotky dobrovolných hasičů JSDH Kořenov – Příchovice, Kořenov – Horní Polubný, Harrachov a Desná.

HZS LK/Lucie Hložková