Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U Jestřebí, na Malé Skále, v Rynolticích a v Ktové policisté kontrolovali nákladní auta a autobusy

112
26. 10. 2020 | 5:39

Na důkladnou kontrolu převážně nákladních automobilů, kamionů a autobusů se v rámci celorepublikové akce ROADPOL zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Ve dnech 14. - 16. října na vytipovaných stanovištích  - na silnici I/38 v Jestřebí na Českolipsku, I/10 na Malé Skále na Jablonecku, I/35 v Ktové na Semilsku, I/13 v Rynolticích na Liberecku kontrolovali, jak jsou dodržována pravidla silničního provozu

polNaklad1
Foto: PČR

Policisté dále kontrolovali, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků, zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů, zjišťovali technický stav vozidel, dodržování maximální povolené rychlosti, dále také upevňování nákladu, hmotnostní limity a přepravu nadměrných nákladů. V neposlední řadě se zaměřili na kontrolu dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích a na problematiku spojenou s pašováním drog, kradenými věcmi a ilegální přepravou zbraní a ilegální migrací.

K nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení vozidel využívali policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje speciální služební vozidlo Mercedes.

Foto: PČR

Do akce bylo zapojeno na dvě desítky dopravních policistů. Během akce zkontrolovali celkem 53 vozidel, z toho 47 nákladních vozidel z České republiky a jednoho cizince.  Porušení zákona zjistili celkem u 27 řidičů.  V 15 případech vyřešili přestupky na místě uložením blokové pokuty příkazem na místě v celkové výši 16.200 korun a ve 12 případech přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání. Nejčastějším přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidel, a to celkem v 10 případech.

V 11 případech - u řidičů nákladních vozidel - policisté zjistili porušení v oblasti sociálních předpisů, tedy z.č. 111/1994 Zákona o silniční dopravě  - nesprávné používání tachografu tj. nevyplněný záznamový list, propadlé ověření, nevedení záznamu - přepínání režimů práce apod., z čehož 7 přestupků se týkalo nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy.  V jednom případě zjistili u jednoho nákladního vozidla překročení hmotnostního limitu. 

Pozitivní zjištění bylo, že během kontrol nebyl nikdo z kontrolovaných řidičů pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. 

Policisté kontrolovaným řidičům zároveň během akce rozdávali informační samolepky s tématikou "Záchranářská ulička" a také tzv. "Kartu první pomoci" a "Jak správně postupovat při nehodě nebo poruše".  Ze zkušenostní policistů je zřejmé, že je stále mnoho řidičů, kteří tyto základní informace neznají či se podle těchto pravidel nechovají, proto je nutné jim tyto informace neustále připomínat. 

Policisté dopravní a pořádkové služby budou i nadále provádět kontroly nákladních vozidel i autobusů, a to i v rámci běžného výkonu služby při silničních kontrolách na celém území Libereckého kraje.

PČR/Vladimíra Šrýtrová