Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U seniora v bezvědomí zasahovala ryze ženská posádka. Policistky z Mimoně mu včasnou defibrilací zachránily život

112
18. 05. 2022 | 15:12

Radostně se v neděli vracely ze své denní služby domů policistky obvodního oddělení Mimoň prap. Lenka Smolková a stržm. Daniela Davidová. Obě se totiž v podvečer na žádost operačního střediska zdravotnické záchranné služby zúčastnily úspěšného ostrého výjezdu s defibrilátorem k 69letému muži, který při práci na zahrádce v Pertolticích pod Ralskem upadl do bezvědomí. Naštěstí jeho kolaps viděla mladá žena, která mu okamžitě přivolala prostřednictvím tísňové linky pomoc a zahájila u něj nepřímou masáž srdce.

policistky
Foto: PČR

Náhoda tomu chtěla, že jeho život měly zpočátku v rukách především ženy, protože operační důstojník policie na místo vyslal nejbližší hlídku s defibrilátorem, kterou tvořily jmenované policistky. Zatímco prap. Lenka Smolková slouží u Policie ČR již třináctým rokem,  její kolegyně stržm. Daniela Davidová nastoupila po základní policejní škole do praxe teprve 1. května letošního roku a minulý týden absolvovala výcvikový kurz první pomoci s využitím defibrilátoru.

Když si naše policistky převzaly od paní v zahrádkářské kolonii v Pertolticích seniora, kterému do jejich příjezdu poskytovala nepřímou masáž srdce, jedna z nich pokračovala v masáži a druhá připravila k použití defibrilátor. Ten po chvíli doporučil u pacienta výboj, který mu policistky aplikovaly a dál se střídaly v masáži srdce.

K pacientovi dorazila nejen sanita přivolané zdravotnické záchranné služby, ale i vrtulník, který ho transportoval do liberecké nemocnice. Nyní se 69letý muž nachází v péči lékařů koronární jednotky Krajské nemocnice v Liberci. Lékaři zdravotnické záchranné služby našim kolegyním za jejich spolupráci na místě, rozvahu a profesionalitu při poskytování první pomoci poděkovali. Poděkování patří i obětavé paní, která si v zahrádkářské kolonii seniora všimla a v rámci svých možností pro jeho záchranu udělala také vše, co v tu chvíli mohla.

V rámci projektu "AED pro Liberecký kraj" se našim kolegům podařilo poskytnout včasnou defibrilaci včetně nepřímé masáže srdce už 15 lidem,  a tím zajistit jejich přežití do příjezdu zdravotnické záchranné služby. A jen samotní mimonští policisté takto pomohli zachránit 8 lidských životů.

PČR/Ivana Baláková