Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

U Svoru vyprošťovali řidiče auta, které se střetlo s kamionem. Vrtulník ho transportoval do KNL

112
29. 05. 2020 | 8:22

AKTUALIZOVÁNO: Ve čtvrtek kolem 14.30 projížděl 27letý řidič osobního vozidla značky Renault od Nového Boru na Cvikov, když na rovince před křižovatkou u Svoru zatím z nezjištěných důvodů vyjel do protisměru, kde se bočně střetl s kamionem jedoucím od Cvikova. Nehoda si vyžádala vážné zranění řidiče renaultu, kterého do nemocnice transportoval vrtulník.

hasVyproštění1
Foto: FB HZS LK

Navíc zůstal po střetu na silnici nepojízdný kamion a na vozovku unikly ropné látky. Úsek silnice I/9 byl proto dlouho zcela uzavřený a objízdnou trasu mohla využívat jen osobní vozidla. Policisté na tuto vedlejší starou silnici z bezpečnostních důvodů nemohli pustit kamiony. Od 19. hodiny je nehodový úsek průjezdný kyvadlově. Na místo má dorazit vyprošťovací technika, která odstraní kamion ze silnice.

pčr

Hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o dopravní nehodu, při které zůstal uvnitř zaklíněn řidič osobního automobilu. Zaklíněného muže hasiči pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení z vozidla vyprostili a předali ZZS Libereckého kraje, která ho letecky transportovala do Krajské nemocnice Liberec. Po střetu vozidel docházelo také k masivnímu úniku provozních kapalin z nádrže nákladního automobilu, přibližně 400l. Hasiči provizorně zamezili úniku nafty z nádrže pomocí dřevěných kolíků. Na místo byly povolány další síly a prostředky se sorbentem, čerpadlem a jímacími nádobami. Únik nafty díky použití granulátu zpomaloval a látka byla postupně přečerpávána do připravených nádob. Hasiči takto odčerpali cca 150l nafty. S pracovníkem životního prostředí obce bylo na místě domluveno, že kontaminovaná zemina o délce cca 10 m bude odbagrována následující den. Jednotky provedly zároveň i posyp komunikace 200 kilogramy sorbentu.

Na místě zasahovaly profesionální jednotky z Jablonného v Podještědí, České Lípy, ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami ze Cvikova a Nového Boru.

hzs