Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Upadávající registrační značka a neplynulá jízda upozornily na opilého řidiče, nadýchal 2,7 promile

112
13. 01. 2021 | 12:24

V neděli 10. ledna, krátce po 14. hodině, spatřila policejní hlídka nedaleko centra města dodávku, jejíž zadní registrační značka visela na úchytu tak, že každou chvíli mohla i s plastovým rámečkem upadnout. Vozidlo se zároveň pohybovalo velmi nízkou rychlostí a chvílemi vybočovalo ze svého směru jízdy. Policisté se tedy rozhodli vůz zastavit, upozornit řidiče na problém s registrační značkou, pochopitelně také provést kontrolu jeho dokladů potřebných pro řízení vozidla a prověřit stav jeho způsobilosti k řízení.

značka
Foto: PČR

Od Sokolovského náměstí již policejní hlídka výstražným světelným zařízením dávala řidič pokyny k zastavení, avšak ten odstavil menší dodávku až u Krajské vědecké knihovny.

Zasahující policista přistoupil k vozidlu a požádal řidiče o předložení dokladů. Řidič výzvy uposlechl, avšak zprvu předložil pouze svůj platný řidičský průkaz. Žádosti o vydání veškerých dalších dokladů potřebných k řízení vyhověl až po opakované výzvě. Jejich předání policistům ale neproběhlo zrovna ideálně. Zřejmě špatná koordinace mužova pohybu zapříčinila nejen rozsypání dokladů po vozovce, ale také jeho skoro vypadnutí zpoza volantu. Ani dechové zkoušky, které přišly na řadu vzápětí, nebyly bez problémů. Mužovo usilovné snažení vdechnout obsah plic do přístroje nikam nevedlo a nedařilo se to ani opakovanými pokusy. Přesto, že jej policisté seznámili s celou procedurou jak „foukat“ a po jakou dobu, což bylo doprovázeno i vysokým tónem vyluzovaným přístrojem, ne a ne úkon dokončit. Po bezmála desítce pokusů se zadařilo a přístroj s úlevou vydal dlouho očekávaný závěr.

S jistou dávkou skepse přistoupily o několik minut později obě strany k další sérii opakování orientačních dechových zkoušek. Dlužno podotknout, že se 50letý provinilec zřejmě ponaučil z předchozích nezdarů. Dostatečně se vybičoval k tomu, aby již nepřipustil takovou hojnost pokusů. Přesto však ani tyto dechové zkoušky nezměnily nic na celkovém způsobu projednání jeho protizákonného jednání.

Kromě toho, že mu policisté zadrželi řidičské oprávnění, vyslechl si také sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok.

Hodnota alkoholu v mužově dechu opakovaně přesáhla 2,6 promile.

PČR/Vojtěch Robovský