Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V historické části České Lípy spadla zeď domu, deset lidí, kteří museli být evakuováni, už se vrátili domů

112
28. 09. 2019 | 10:53

AKTUALIZOVÁNO: V historickém centru České Lípy spadla dnes okolo 05:00 římsa a část zdi domu v Jiráskově ulici. Zřítila se na auto, nikdo nebyl zraněn. Kvůli bezpečnosti obyvatel domu, který je v rekonstrukci, policie deset lidí evakuovala. Téměř všichni už se mohou vrátit domů, až na jednu ženu bydlící v bytě pod střechou a čtyři další obyvatele, kteří se dnes vrací z dovolené. Vyplývá to z informací hasičů a policie.

CLZedFBVolfová1
Foto z FB starostky Jitky Volfové, dole ve fotogalerii 3 snímky HZS LK

"Uživatelé domu se můžou vrátit, kromě jedné paní. Tam to nelze," řekl ČTK po 11:00 řídicí důstojník hasičů v České Lípě Ladislav Vakula. Žena je podle něj u své rodiny a zatím se neví, kdy se i ona vrátí zpět do bytu. Policejní mluvčí Dagmar Sochorová doplnila, že do domu se nebudou moci vrátit ještě další čtyři lidé, kteří se dnes vrací z dovolené. Zatím se neví, kde budou prozatímně ubytovaní. "Jedná se o to, že statik určil, že byly zasaženy tři bytové jednotky. Do dvou z nich se mohou její obyvatelé vrátit, nicméně do třetí se vrátit nemohou," vysvětlila Sochorová.

Věc šetří kriminalisté z České Lípy. Zahájili trestní řízení kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Policie také zjišťuje způsobenou škodu.

Římsa spadla nejspíš kvůli špatnému stavu střešní konstrukce. "Kdysi někdo na půdním prostoru prováděl nějaké provizorní zabezpečení, nedostatečné. Váha střešní konstrukce zapříčinila spadnutí okrasné římsy s tou zdí," řekl ČTK Vakula. Římsa je součástí střešní konstrukce a spadla po celé délce domu, která je pět metrů. Byla v nevyhovujícím stavu.

Hasiči před polednem ukončili svoji práci na místě. Vyztužili nalomené trámy a odstranili zbytek visící římsy, aby neohrožovala okolí. Ulice bude do pondělí uzavřená, vyklízí se tam suť.

čtk

Z FB starostky České Lípy Jitky Volfové:

Byla jsem hned ráno zkontrolovat situaci v Jiráskově ulici, kde se zřítila část zdi z obytného domu na ulici. Nikomu se naštěstí nic nestalo, obyvatelé domu jsou už zpět ve svých bytech kromě paní, která má být hned pod zřízenou zdí. Jelikož je zeď i po zásahu hasičů nestabilní, bude se u domu stavět bezpečnostní lešení, aby se v přídě pádu dalších části zdi nic nestalo. Ulice tak bude uzavřena až do nainstalování tohoto lešení, pravděpodobně do pondělí 30.9. Prosím o dodržování zákazu, protože jde především o vaši bezpečnost.