Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci dvě ženy naletěly podvodníkům s investicemi do kryptoměn. Dohromady přišly o půl milionu

112
30. 08. 2024 | 8:05

Neumožňujte nikomu vzdálený přístup do svých počítačů a mobilů, varuje důrazně policie. V úterý jablonečtí kriminalisté zaevidovali dva podvody spáchané v souvislosti s údajným investováním do kryptoměn a s tím spojenými umožněnými vzdálenými přístupy do notebooku i mobilního telefonu.

bitcoin
ilustrační foto

Oba případy se staly v průběhu tohoto měsíce. V prvním z nich žena chtěla na základě získaných informací na sociální síti investovat do kryptoměn, přičemž dosud neznámému pachateli umožnila přístup do svého notebooku. Následné v rámci různých transakcí přišla o částku více jak 200 tisíc korun.

Ve druhém případě dosud neznámý pachatel kontaktoval ženu telefonicky. Ta mu následně opět za účelem investic do kryptoměn umožnila vzdálený přístup do svého mobilního telefonu a dle jeho pokynů zadávala i přístupové údaje ke svým účtům u několika bankovních společnosti. Následně neznámý pachatel z těchto účtů ženě odčerpal částku přesahující 300 tisíc korun. Oba uvedené podvody nyní šetří kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou.

V souvislosti s těmito případy opakovaně upozorňujeme občany, aby nikomu nikdy nedávali vzdálené přístupy do svých zařízeních – počítačů, notebooků a mobilních telefonu. Je naprosto nepřijatelné, aby lidé sdělovali komukoliv své přístupové údaje ke svým účtům. Je pak velice pravděpodobné, že za vidinou rychlého zbohatnutí mohou během chvilky přijít o své veškeré úspory. Stejné upozornění se týká i sdělování svých osobních údajů. Podvodníci tak mají ve spojení s daty k peněžním účtům velice snadnou cestu k uzavírání různých půjček a úvěrů na vaši osobu.

PČR/Dagmar Sochorová