Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji stoupl počet dopravních nehod zaviněných účastníky, kteří před jízdou požili alkohol

112
14. 11. 2022 | 12:29

V Libereckém kraji od ledna přibylo dopravních nehod. Nejenom, že se jejich počet zvýšil celkově, stoupl i počet zavinění právě účastníky, jež před jízdou požili alkohol. Za období od ledna letošního roku do konce měsíce října došlo na komunikacích v kraji k celkem 3931 nehodám, kdy se jedná o nárůst o 105 oproti předchozím obdobím.

vyproštovani0706TOP
Ilustrační archivní foto je z nácviku vyprošťování osob z havarovaného vozidla.

Za uvedené období za volant usedlo přes dvě stovky řidičů, kteří způsobili dopravní nehodu, a následně bylo zjištěno, že jsou pod vlivem alkoholu.

Jedním z nich byl i případ z nedávné doby, kdy řidič na Liberecku nepřizpůsobil rychlost jízdy a s vozidlem sjel na okraj komunikace, kde se střetl se vzrostlými stromy. Následkem této události došlo k vylomení jednoho z nich, který dopadl na dráty elektrického vedení. Řidič zůstal ve vozidle zaklíněn, a když se jej podařilo vyprostit a podrobil se dechové zkoušce, hodnota, která se policistům zobrazila na displeji přístroje, čítala více jak 1,5 promile.

Uvedená nehoda je však jen pouhým střípkem případů, ke kterým dochází. Tentokrát újmu utrpěly „pouze“ dráty elektrického vedení a lesní porost. Co by se však stalo v případě, že by šel po krajnici chodec, či se stal účastníkem nehody jiný řidič, který by kupříkladu vezl rodinu?

Každý nehodový děj není příjemným zážitkem pro jejich účastníky, ale ve chvíli, kdy svou roli zahraje alkohol, je o to závažnější. Řidiči, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu, mají celkově snížený práh vnímání a tím i umocněný pocit, že se nemůže nic stát, když jedou „jen do vedlejší vesnice.“

Pod vlivem alkoholu často taktéž stoupá agrese řidičů. Ti pak nejenže se dopouští protiprávního jednání již samotným aktem usednutí za volant v ne střízlivém stavu, ale ještě „přišlápnou plyn.“ Právě v 52 případech nepřizpůsobili rychlost řidiči, kteří byli pod vlivem alkoholu a způsobili tak dopravní nehodu.

PČR/Adéla Fialová