Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci se rozjelo letadlo a narazilo do plotu, škoda je za 2 miliony. Zasekl se mu plyn na maximum

112
18. 09. 2020 | 17:41

Na letišti v Liberci se dnes při posuzování technického stavu samovolně rozjel ultralehký letoun Skyline V.5 a narazil do plotu u hangáru. Dvoučlenná posádka utrpěla lehká zranění. Odhadovaná škoda je dva miliony korun, řekla ČTK mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

aerobila-zelen-1920x1081aero
ilustrační foto: www.dova-aircraft.cz

Policistům byl původně kolem 15:30 nahlášen pád letadla na letišti v Ostašově při přistání, to se ale podle Šrýtrové nepotvrdilo. V letadle byla podle ní dvoučlenná posádka, která na zemi zjišťovala jeho technický stav. "Po nastartování letadla se údajně plyn zasekl na maximum, letadlo se samovolně rozjelo," uvedla mluvčí policie.

Pilot se stroj marně snažil zastavit a narazil do plotu. "Policisté podrobili pilota dechové zkoušce na alkohol, která byla negativní. Na místo byl vyžádán inspektor provozu Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod," dodala Šrýtrová.

Při nárazu utrpěla posádka zranění, oba muže ošetřila záchranná služba. "Šlo o lehké zranění," řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

čtk