Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji nasněžilo, průjezdná už je i I/13 u Albrechtic, kde havaroval kamion

16. 04. 2021 | 11:20

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji nasněžilo a místy se stále objevují sněhové přeháňky. Hlavní tahy jsou ale většinou jen holé a mokré. Silničáři doporučují opatrnost. Neprůjezdný byl od čtvrtečního večera hlavní tah I/13 z Mníšku na Frýdlant. U Albrechtic havaroval polský kamion a silnici zablokoval. Od 11:00 je komunikace opět průjezdná v obou směrech, a to bez omezení, kamion se podařilo vyprostit. ČTK o tom informoval krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

 

mnisek
Foto: twitter HZS LK

"Příčinou nehody byly pravděpodobně zhoršené klimatické podmínky a nevěnování se plně řízení provozu ze strany řidiče kamionu," doplnil Robovský.

Polský kamion havaroval v Albrechtickém kopci ve čtvrtek kolem 19:30. Od té doby je komunikace neprůjezdná, návěs byl totiž napříč a blokoval celou šíři vozovky. Podle Pavla Vacha ze společnosti Eurovia CS, která má údržbu komunikace na starosti, šlo o polský kamion. Řidič neměl zelenou kartu ani peníze. Hasiči ho vyprošťovat nechtěli, hrozilo, že by ho poškodili, a soukromé odtahové služby ho odmítly vytáhnout, dokud nebudou mít jisté peníze. S odtahem tak čekaly na majitele kamionu.

V Libereckém kraji napadlo kolem deseti centimetrů sněhu, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších. Kvůli sněhu je na Liberecku pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Silnice se neudržuje chemicky, a tak je v zimním období pro těžká nákladní auta nesjízdná. Do Hejnic a Raspenavy musí řidiči kamionů po I/13, která se solí. Nehoda polského kamionu u Albrechtic tak dopravu ve Frýdlantském výběžku značně zkomplikovala.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou dnes ale většinou holé a po chemickém ošetření sjízdné. Pozor by si měli dát řidiči kamionů ve stoupáních, i hlavní tah I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska je ale sjízdný. Pozor by si měli dát řidiči na I/13 u Kamenického Šenova, kde se zase objevují mlhy a vozovka tam může vzhledem k teplotám kolem nuly namrzat. Opatrnost doporučují silničáři i na silnicích nižších tříd, které se neudržují chemicky a hlavně v horských oblastech na nich leží vrstva ujetého sněhu.

V Libereckém kraji je většinou zataženo a objevují se sněhové přeháňky. V polohách pod 600 metrů nad mořem by ale měly postupně přecházet v dešťové. Teploty dnes podle meteorologů vystoupají maximálně k sedmi stupňům, na horách budou nejvýš dva nad nulou.

čtk

Starosta Frýdlantu a krajský radní pro školství Dan Ramzer (ODS) k situaci na svém facebookovém profilu dnes ráno podotkl: "ALBRECHŤÁK NEPRŮJEZDNÝ VÍC JAK 12 hodin? ASI SE TO ROZBILO. ASI NĚCO NEFUNGUJE aneb když je starosta za osla:

STÁTNÍ správce komunikace má na Liberecký kraj 4 sypače a Albrechťák není priorita a od úterý hlásí extrémní srážky a odpovědné to nechává chladnými.

STÁTNÍ hasiči vyhodnotí, že nepovolají frýdlantské hasiče, tudíž se odpovědný frýdlantský starosta nic nedozví.

STÁTNÍ policie uzavře komunikaci, protože řidič nemá zelenou kartu, peníze ani kreditku, takže má strach nařídit odtah, protože by ho musela zaplatit a frýdlantskému starostovi, taky nezavolá.

Sumasumárum. Není problém garantovat odtah v tak extrémní situaci, kdy je ohrožena dostupnost území, kde žije 24 tisíc lidí. Už jsem všem vynadal. A odtah prý jede. Omlouvám se, ale dozvěděl jsem se to dnes v 6.05 ráno. Kde je vůle, tam je cesta!

Zdroj: FB