Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V německém příhraničí už několik let ohrožuje motoristy takzvaný vrhač větví, saská policie na něj vypsala odměnu 3000 eur

112
22. 10. 2019 | 14:45

V německém příhraničí ohrožuje motoristy už několik let neznámý muž, jemuž tamní policisté přezdívají vrhač větví. Saská policie na něj vypsala odměnu 3000 eur (zhruba 77.000 Kč) a o pomoc nyní žádá i české řidiče, kteří jezdí do německého příhraničí. ČTK o tom dnes informovala regionální mluvčí policie Ivana Baláková.

Motoristy ohrožuje vrhač větví v policejním revíru Žitava - Oberland od října roku 2013. Pokládá na silnici menší stromky nebo velké větve, aby řidiče přinutil zastavit vozidlo. "Když vůz stojí, hází na něj další větve, kameny a nebo různé předměty. Už při vynuceném náhlém prudkém brzdění jsou řidiči ve velkém nebezpečí a je jen dílem náhody, že přitom ještě nedošlo k vážné havárii," uvedla Baláková.

Saská policie dosud eviduje 53 takových útoků na vozidla, poslední se stal letos 7. září na spolkové silnici B 96 v katastru obce Friedersdorf ve směru z Ebersbachu na Oppach. Muž útočí vždy až po západu slunce, a to v Schönbachu, Kottmarsdorfu, Friedersdorfu, Neugersdorfu a Leutersdorfu.

Podle výpovědí svědků větve hází muž mladšího nebo středního věku, štíhlé, atletické postavy. Je vysoký 170 až 180 centimetrů. Nosí volné kalhoty, bundu s kapucí a tmavou čepici. Maskuje se šátkem přes pusu nebo kuklou a nosí u sebe vždy kapesní svítilnu nebo čelovku s LED světlem. Na své noční výpravy jezdí na horském nebo trekingovém kole. Informace vedoucí k jeho dopadení přijme kterákoliv policejní služebna v Sasku nebo je možné volat na telefonní číslo + 49 (0) 3581 468 - 100.

čtk