Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Vratislavicích už podruhé hořely balíky slámy. Tentokrát jich bylo 160 a škoda šplhá ke 150 tisícům

112
24. 08. 2020 | 9:27

AKTUALIZOVÁNO: Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje přijalo dnes krátce po druhé hodině ranní informaci o požáru balíků slámy ve Vratislavicích nad Nisou. 

hasslama2408ok
Aktuální foto: HZS LK

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Liberec a JSDH Vratislavice nad Nisou. Celkový počet zasažených balíků slámy byl cca 160 kusů. Hasiči začali okamžitě okolí požářiště ochlazovat, aby nedošlo k případnému rozšíření požáru na okolní stromy, které se v blízkosti nacházely. Na likvidaci požáru pak jednotky nasadily dva vodní proudy. Za účasti majitele došlo pomocí traktoru s nakladačem k rozhrnutí zasažených balíků slámy a k jejich rozdělení. Jednotlivé balíky se následně nechaly kontrolovaně za přítomnosti místní dobrovolné jednotky dohořet. V 7 hodin ráno se na místo události jednotky vrátily a v zásahu pokračují.

Jakmile dojde k vychladnutí požářiště a budou tak vhodné podmínky pro vyšetřovatele, proběhne na místě došetření události. To je stanoveno přibližně ve 14 hodin. Předběžně vyčíslena škoda byla stanovena na 150.000 Kč.

Foto: HZS LK

Vzhledem k šířícímu se kouři v důsledku hoření a hašení, doporučujeme obyvatelům v okolí nevětrat. Zápach může být cítit v okolí celé pondělní dopoledne.

HZS/Lucie Hložková

Za poslední dny to není první požár balíků slámy ve Vratislavicích. K nočnímu požáru balíků slámy na tamním Tyršově vrchu vyjely dvě jednotky hasičů už v pátek 21. srpna. Po příjezdu jednotek na místo bylo zjištěno, že hoří cca 40 kusů balíků slámy. Nechaly se kontrolovaně dohořet. 

Foto: FB HZS

Ve Vratislavicích se ve stejný den stala ještě jedna nepříjemnost, když v Dlouhomostecké ulici došlo během výkopových prací k poškození plynového potrubí a menšímu úniku plynu. Hasiči evakuovali celkem 98 osob z přilehlého dětského hřiště.

V neděli hasiči na facebooku oznámili, že byli ve skalách: "K záchraně osoby po pádu ze skály byly okolo jedné hodiny ráno povolány tři jednotky hasičů. Událost se stala v lese u obce Návarov na Jablonecku. Po poskytnutí první pomoci Zdravotní záchrannou službou Libereckého kraje provedli hasiči vytažení osoby pomocí lanové techniky a transport osoby k sanitce. Zásah byl komplikovaný nepřístupným terénem. Odhadovaná délka pádu osoby je okolo dvaceti metrů. Na místě zasahovaly jednotky HZS Libereckého kraje stanice Tanvald, lezecká skupina ze stanice Semily a JSDHO Zlatá Olešnice."

twitter, fb, lo