Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Velikonoce přinesly hasičům více výjezdů než ty loňské. Řešili nehody, požáry a spadlé stromy

112
02. 04. 2024 | 15:54

Během velikonočních svátků, tedy od Velkého pátku 29. března do Velikonočního pondělí 1. dubna 2024 profesionální hasiči v Libereckém kraji řešili bezmála 70 událostí. To je téměř jednou tolik než v minulém roce. O Velikonocích 2023 jsme evidovali přibližně 40 událostí. 

hasiči velikonoce24
Zásah u požáru v Bulovce: díky včasnému a efektivnímu zásahu hasičských jednotek byly uchráněny hodnoty ve výši přibližně 600 tisíc korun. Foto: HZS LK

Nejčastěji hasiči poskytovali technickou pomoc (celkem dvaadvacetkrát) – například na Semilsku, v katastru obce Příkrý hasiči odstraňovali strom spadlý na komunikaci. Celkem čtrnáctkrát hasiče zaměstnaly dopravní nehody. Těch bylo o letošních Velikonocích o polovinu více než o loňských svátcích jara. Třeba na Velikonoční pondělí v podvečer hasiči vyjeli na Frýdlantsko – do Krásného Lesa, kde osobní automobil skončil otočený na střeše. Jedna zraněná osoba byla v péči zdravotníků, hasiči na místě události mj. usměrňovali dopravu.

Desetkrát hasiči zasahovali také u požárů, ty byly většinou malého rozsahu – jako např. požár travního porostu v Liberci – Františkově v pondělí odpoledne či požáry sazí v komíně v sobotu v Novém Městě pod Smrkem v neděli v Desné na Jablonecku.

Dopravní nehoda, Krásný Les, foto: HZS LKV neděli 31. března v brzkých ranních hodinách profesionální hasiči ze stanice Raspenava vyjeli do Frýdlantu, části obce Bulovka k požáru kiosku, který byl součástí garáže. K lokalizaci a likvidaci požáru nasadili jeden proud C, během pár minut velitel zásahu ohlásil lokalizaci, zcela zlikvidován byl požár zhruba o hodinu později. Pomocí termokamery hasiči vyhledávali skrytá ohniska a prováděli jejich dohašování. Na místě zůstala na dohlídku místní dobrovolná jednotka. Požár způsobil na majetku škodu přibližně 500 tisíc korun, včasným a efektivním zásahem hasičské jednotky uchránily hodnoty ve výši zhruba 600 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada.

HZS LK/Jaroslava Benešová