Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstraha meteorologů se vyplnila, hasiči zasahovali od půlnoci u stovek událostí spojených s větrem

112
30. 01. 2022 | 8:55

AKTUALIZUJEME: Výstraha meteorologů se vyplnila. Zásahy spojené s výskytem silného větru v Libereckém kraji začali hasiči evidovat již krátce před půlnocí. Od začátku zhoršení povětrnostních podmínek do 18. hodiny v neděli odpoledne zasahovali u 256 událostí spojených s větrem.

hasiči vichřice 10 FKW01VdXwAQ-X4x
V Liberci v ulici Průmyslová spadl vzrostlý smrk na rodinný dům. Při této události nebyl nikdo z obyvatel objektu zraněn, foto: HZS LK

Prozatím se jedná o popadané větvě a stromy přes komunikace bránící v silničním provozu. V některých případech s sebou padající stromy strhnou i dráty elektrického vedení. V tuto chvíli zasahujeme na 18 místech v celém Libereckém kraji.

Fotografie zachycuje odvedenou práci hasičů během noci. Foto: HZS Během 50 minut přibylo v Libereckém kraji dalších 12 událostí, kdy hasiči vyjížděli k popadaným stromům. Nejvíce vyjíždějí hasiči v okrese Liberec (24 událostí). Jablonecký okres má prozatím nejméně výjezdů, a to 8.

Fotografie zachycuje odvedenou práci hasičů během noci. Foto: HZS

Fotografie zachycuje odvedenou práci hasičů během noci. Foto: HZS Ve Zlaté Olešnici na Jablonecku zasahují hasiči u spadlého stromu, který ohrožuje provoz místního vleku. Strom se zachytil o vodící lana vleku. Hasiči provedli jeho rozřezání a odklizení dřevní hmoty z prostoru sjezdovky. Událost je bez zranění.

Foto: JSDHO Zlatá OlešniceProfesionální i dobrovolní hasiči vyjíždějí téměř každou minutu k zásahům spojeným s nárazy větru. Převážně se jedná popadané stromy, některé z nich i na dráty el. vedení. Nejvíce událostí nyní zaznamenáváme na Českolipsku, od půlnoci zde vyjeli hasiči již k 36 událostem.

Foto: HZS LKFoto: HZS LKHasiči na několika místech v kraji provizorně zabezpečovali i části utržené střešní krytiny, srolované plechy tak, aby nehrozily dalším pohybem či pádem. Jednalo se o objekty průmyslových hal nebo bytových domů v České Lípě, Zákupech a Frýdlantu.

Foto: HZS LKFoto: HZS LKOd půlnoci do této chvíle (14:00 hodin) hasiči na území celého Liberckého kraje zasahovali u 202 událostí:

  • v okrese Liberec – 71 případů
  • v okrese Česká Lípa – 78 případů
  • v okrese Jablonec nad Nisou – 22 případů
  • a v okrese Semily – 31 případů

Dopoledne se udála dopravní nehoda dvou osobních aut ve Zlaté Olešnici na Jablonecku, foto: HZS LKV Liberci v ulici Průmyslová spadl vzrostlý smrk na rodinný dům. Při této události nebyl nikdo z obyvatel objektu zraněn. Hasiči postupně odřezávají větve smrku, aby bylo možné kmen odstranit bez dalšího poškození střechy domu.

Foto: HZS LKV Bozkově na Semilsku, části obce Podbozkov je uzavřena silnice z důvodu spadlých drátů vysokého napětí přes komunikaci vedoucí od Semil směrem ke křižovatce na Železný Brod, či Bozkov. Místo je z důvodu zákazu vstupu v tuto chvíli vyznačeno páskou.

Foto: HZS LKStatistika udávající vývoj výjezdů v Libereckém kraji ve spojitosti s výstrahou silného větru k 18. hodině odpolední: celkem 256 případů. Nejvíce prozatím na Českolipsku 102 událostí, dále na Liberecku 85 událostí, na Semilsku 40 událostí a nejméně na Jablonecku 29 událostí.

Foto: HZS LKTwitter HZS LK