Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vznik požáru farmy se škodou 50 milionů byl podle policie přestupek. Hořet začalo od žhavého uhlíku

112
30. 09. 2019 | 17:26

AKTUALIZOVÁNO: Vyšetřování loňského požáru koňské farmy Vysoká v Chrastavě u Liberce se škodou přes 50 milionů korun uzavřela policie jako přestupek. Požár vznikl od popela z kamen vysypaného na dvůr. Na webu policie to dnes oznámila policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

hasVysoká
archivní foto: HZS

Policisté případ původně vyšetřovali pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. "Po důkladném šetření, během kterého bylo zjištěno, že nebyla naplněna skutková podstata jakéhokoliv trestného činu, policejní komisař věc kvalifikoval jako přestupek proti požární ochraně a věc předal k dalšímu šetření příslušnému správnímu orgánu," uvedla mluvčí policie.

Oheň farmu zachvátil loni 30. listopadu v noci. "Požárem byla tehdy zasažena ubytovací hotelová část této farmy, ze které bylo evakuováno přibližně 20 osob. Z přilehlých stájí byli preventivně vyvedeni koně," sdělila Sochorová. Ve stájích bylo přes 50 koní. Nikomu se nic nestalo.

Příčinou rozsáhlého požáru byla podle vyšetřování policie nedbalost. "Požár vznikl od popela z kamen vysypaného na dvůr. Žhavý uhlík byl větrem zafouknut na suché listí pod uskladněnými trámy u stěny pod střechou objektu," doplnila mluvčí policie. Od uhlíku se pak vzňal dřevěný trám.

čtk