Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za dvěma haváriemi stál mikrospánek, 74letá řidička  přerazila sloup, ten spadl na cizí auto

112
08. 07. 2019 | 18:15

V sobotu kolem 13. hodiny podlehla únavě a zřejmě i vysokým letním teplotám 74letá řidička osobního vozidla značky Fiat 500, která v kritickou dobu projížděla Oborou po silnici I/38 ve směru od Bezdězu na Doksy. Vlivem mikrospánku, který ji přepadl, ztratila kontrolu nad řízením a vyjela mimo silnici, kde přerazila sloup elektrického vedení.

pčrKOntroly
ilustrační foto

Ten pak ještě spadl na naštěstí prázdné osobní vozidlo Opel Astra zaparkované poblíž silnice. Je obrovským štěstím, že si tato divoká havárie vyžádala jen škodu na majetku, tu policisté na místě odhadli na nejméně 165 000 korun.

Podobně dopadl i 29letý šofér motorového vozidla tovární značky Ford Ranger, který dnes kolem půl druhé nad ránem neudržel za volantem oči otevřené, klimbnul a té chvíli vyletěl do vedlejšího jízdního pruhu, který je momentálně uzavřen kvůli stavebním pracem. K nehodě došlo na přemostění silnice první třídy I/9 poté, co  projel kovové zábrany stavby. Vozidlo nakonec přeletělo vybagrovaný terén, ve kterém se zadními koly zakleslo. I v tomto případě vyvázl řidič a jeho spolujezdkyně bez jediného škrábanečku. Nicméně škodu na vozidle odhadli policisté na 230 000 korun.

Řidiči nepodceňujte únavu a pokud ji ucítíte, berte už její první známky velmi vážně. Udělejte si pauzu, chvilku se prospěte a nebo si naopak protáhněte tělo, jak to komu vyhovuje nejlépe , ale hlavně si dopřejte krátký odpočinek. Pokud je to možné, nechte se při řízení vystřídat. Mikrospánek může někdy i zabíjet a proto ho nikdy nepodceňujte.

 

Vyjel se zákazem řízení a pod vlivem alkoholu

Během uplynulého víkendu v sobotu v noci krátce po druhé hodině policejní hlídka v Jablonci nad Nisou v ulici U Přehrady kontrolovala 44letého řidiče při řízení vozidla Škoda Fabia. Provedenou kontrolou policisté zjistili, že muž má v současné době vysloven Okresním soudem v Hradci Králové zákaz řízení motorových vozidel, a to až do února 2021. Navíc provedenou dechovou zkouškou v jeho dechu naměřili hodnotu alkoholu 1,31 promile. Ještě týž den odpoledne mu policisté z Obvodního oddělení v Jablonci nad Nisou ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za jehož spáchání mu nyní hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

PČR/Ivana Baláková, Dagmar Sochorová