Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za import tabákových výrobků bez kolků hrozí dvojici až tři roky. Cigarety vozila z Polska přes Hrádek

112
17. 05. 2020 | 14:21

Až tři roky za mřížemi mohou strávit 52letý muž z Českolipska a 51letá žena z Liberecka za to, že převáželi do České republiky z Polska tabákovou nálepkou neoznačené cigarety. Oba případy se odehrály počátkem března letošního roku.

cigaretyStop
ilustrační foto

Dne 7. března 2020 prováděla hlídka Celního úřadu pro Liberecký kraj kontrolní činnost na silnici I. třídy č. 35 u obce Hrádek nad Nisou, kdy  celníci v rámci dohledu pátrali po zboží, které uniká celnímu dohledu. Hlídka se pohybovala ve směru od hraničního přechodu s Polskem, když si krátce před devátou hodinou ranní všimla jedoucího vozidla Toyota Corola s českou registrační značkou. Celníci se rozhodli za kruhovým objezdem u obce Hrádek nad Nisou vozidlo zastavit a zkontrolovat. Po vyzvání k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla položili celníci osádce vozu otázku, zda převáží nějaké zboží. V tu chvíli musel jít řidič vozidla s pravdou ven. V zavazadlovém prostoru vozidla se v igelitových taškách nacházelo 17 kartonů cigaret různých značek, které nebyly označeny tabákovou nálepkou České republiky. Jednalo se o množství, které podle vyhlášky Ministerstva financí o tabákových nálepkách přesahuje množství povolené pro osobní spotřebu, což je u cigaret 800 kusů. Uvedením do oběhu by vznikla škoda státu na neodvedené spotřební dani přes 10 tísíc korun. 
Cigarety celníci zajistili a v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu "porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží". Následně si případ převzali liberečtí kriminalisté, kteří 52letému muži sdělili obvinění z daného přečinu. 

Druhý případ se stal o tři dni později, tedy 10. března 2020. Na stejné komunikaci, u hrančiního přechodu v Hrádku nad Nisou ve směru z Polska kontrolovala hlídka celníků krátce před devátou hodinou ranní vozidlo Fiat Punto, které mělo namířeno do České republiky. Na dotaz, zda řidička přepravuje ve vozidle nějaké zboží, uvedla, že si dováží z Polska tabák. I tato řidička převážela větší množství cigaretového tabáku než je povoleno pro osobní spotřebu, což je u tabáku ke kouření 1 kg. Žena si vezla téměř 3 kg řezaného cigaretového tabáku neoznačeného tabákovou nálepkou České republiky. V tuzemsku by vznikla uvedením do oběhu škoda státu na spotřební dani přes 7 tisíc korun. I této proti této ženě zahájil komisař Služby kriminální policie a vyšetřování trestní stíhání pro přečin "porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží". 

Obdobně si vyslechli obvinění ze spáchání stejného přečinu i dva muži, které odhalila celní hlídka na konci ledna tohoto roku, opět poblíž hraničního přechodu s Polskem v Hrádku nad Nisou. V dopoledních hodinách převážel 57letý muž z Chomutovska ve vozidle BMW celkem 70 kartonů cigaret, tj. 14 ticís kusů, které nebyly označeny tabákovou nálepkou. V tomto případě by státu na neodvedené spotřební dani vznikla škodu přes 40 tisíc korun. V odpoledních hodinách hlídka Celního úřadu pro Liberecký kraj kontrolovala 45letého muže z Prahy ve vozidle Seat. U toho celníci odhalili 50 kartonů cigaret, tedy 10 tisíc kusů bez označení tabákovou nálepkou. Uvedením do oběhu by vznikla státu škoda přes 26 tisíc korun. 
 

PČR/Vladimíra Šrýtrová