Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za řetězovou havárií ve Frýdlantě stojí fakt, že jeden z aktérů nadýchal bezmála tři promile

112
02. 06. 2019 | 5:27

Za nehodou tří vozidel stálo nedodržení bezpečné vzdálenosti a alkohol za volantem. Příčiny a okolnosti nyní vyšetřují dopravní policisté. Co se stalo popsal Vojtěch Robovský z Oddělení tisku a prevence liberecké policie.

policieDokumentaceNehod
ilustrační foto

Ve čtvrtek 30. května vyjížděli dopravní policisté k nahlášené nehodě tří automobilů v ulici Fügnerova ve Frýdlantu.

Krátce po půl třetí odpoledne řídil 66letý muž modrou Škodu Fabii jednou z hlavních dopravních tepen Frýdlantu. V průběhu své jízdy však ve stoupání nedodržel bezpečnou vzdálenost od předním jedoucího vozu stříbrné barvy. Došlo tak ke střetu obou automobilů vlivem čehož byla stříbrná Škoda Fabia vymrštěna vpřed. Na nastalou situaci nebyla schopna řidička stříbrné Škodovky zareagovat, čímž došlo ke střetu s dalším osobním automobilem Seat, jedoucím vpředu. Na místě dopravní nehody se tak ocitla rázem tři vozidla.

Příčinami a okolnostmi vzniku této řetězové dopravní nehody se zabývají policisté z Dopravního inspektorátu Liberec. Na vině byl však s největší pravděpodobností alkohol u 66letého řidiče modré Fabie. Přístroj na zjišťování alkoholu u muže totiž opakovaně vykázal pozitivní hodnoty. Nejvyšší z naměřených pak dosáhla na 2,95 promile. Dechové zkoušky u zbylých dvou řidičů byly negativní. S lehkým zraněním byla převezena řidička stříbrného vozu k ošetření. Škoda na vozidlech byla předběžně odhadnuta na 100tisíc korun.

Z důvodu znečištění vozovky provozními kapalinami na místě zasahovali také hasiči a po dobu vyšetřování nehody byl provoz sveden do jednoho pruhu.

V případě prokázání viny může nezodpovědnému řidiči hrozit za přečin ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky, trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Policisté pronásledovali ujíždějící motocykl

Řidič nerespektoval nejen rychlost, dopravní značení, ale ni pokynů policistů k zastavení. I přes vyslovený trest zákazu činnosti který vyřkl Okresní soud, v neděli 19. května opět usedl za volant, resp. za řídítka. 

Službu konající policejní hlídka spatřila nedaleko centra Liberce projíždět, krátce před půlnocí, motocykl se dvěma lidmi. Policisté se rozhodli motorku i posádku zkontrolovat. Jakmile se na služebním vozidle rozblikala modrá světla a rozsvítilo se znamení k zastavení, řidič motocyklu zareagoval tak, že okamžitě přidal plyn a rozhodl se ujet. Ulicí Hanychovskou si to motorkář zamířil k nájezdu na silnici první třídy č. 35 ve směru na Prahu. Ani přes neustálé pokyny k zastavení se muž za řídítky neměl k zastavení a pokračoval zvýšenou rychlostí ve směru na Prahu. Během pronásledování nerespektoval dopravní značení, ale ani rychlost, která ve městě přesáhla i 120km/h. Při výjezdu z Liberce motorkář mimo jiné narazil do služebního vozidla a v úseku, kde je omezen provoz z důvodu úpravy vozovky najel do protisměrného pruhu, přičemž poškodil dopravní značení. Motocyklista ale daleko neujel. Osudným se mu stal opravovaný úsek silnice pro motorová vozidla nedaleko Jeřmanic. Na vyfrézované vozovce nestačil zabrzdit před napříč vykopanou částí vozovky u přemostění. Prorazil dřevěný zátaras a ochranné pletivo a skončil v rýze i s 32letou spolujezdkyní. Oba utrpěli naštěstí jen lehká zranění.   

Alkohol ani drogy nebyly v průběhu vyšetřování jako příčina dopravní nehody či nerespektování pokynů zasahujících policistů zjištěny.

Předběžně odhadnutá výše škody atakovala částku bezmála 50tisíc korun.

29letému muži z Českobudějovicka policisté sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.