Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranné práce ve vodních tocích musí hasiči nacvičovat tak, aby se jim zcela zautomatizovaly

112
28. 04. 2021 | 16:37

Další částí odborné přípravy, kterou příslušníci HZS LK každý rok absolvují, je praktický výcvik na tekoucí vodě. Na řece Kamenici v Jizerských horách cvičila jednotlivá družstva ze stanic HZS Jablonec nad Nisou a Tanvald. 

V reálných podmínkách si tak hasiči prohlubují návyky a dovednosti, při provádění záchrany, nebo sebezáchrany z vodního toku. Ty potřebuje mít každý z nich zcela zautomatizované. První na řadě byl tréning v používání „házečky“ (plovoucí lano v obalu).

Foto: HZS LK

Tento jednoduchý a účinný prostředek, požívaný pro záchranu ze břehu, je v každé brašně s vybavením pro práci na vodě u HZS LK. Mimo jiné si procvičili ovládání plavidla, kde hraje významnou roli koordinace celé posádky. Posledním úkolem bylo s pomocí lan, smyček a karabin vytvořit jednoduchý tažný systém přes řeku. Hasiči tak mohou na břehu plavidlo přetahovat z jedné strany řeky na druhou, zatím co posádka lodi „má volné ruce“ pro práci. Po ukončení výcviku je vždy provedena kontrola a údržba veškerých věcných prostředků, které byly použity, aby mohly být zařazeny opět do pohotovosti.

HZS LK/Jakub Sucharda