Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Žena nadýchala bezmála čtyři promile, přišla o řidičák. Den na to byla za volantem lapena znova

112
13. 06. 2019 | 5:15

V neděli 9. června vyjížděli policisté z oddělení hlídkové služby v České Lípě na oznámení od kolegů z městské policie. Strážníci, krátce před jednou hodinou ranní, zadrželi při řízení osobního automobilu ženu, která nereagovala na pokyny k zastavení. Žena centrem České Lípy ujela téměř jeden a půl kilometru od místa, kde ji strážníci prvotně vyzvali k zastavení.

alkoholAuto
ilustrační foto

47letá žena z Českolipska byla vyzvána ke kontrole dokladů a k provedení orientační dechové zkoušky. Přístroj opakovaně vykázal pozitivní hodnoty alkoholu v dechu. Nejvyšší z naměřených hodnot pak dosáhla 3,79 promile.

Z pochopitelných důvodů policisté přistoupili také k tomu, že ženě zadrželi řidičský průkaz.

Neuběhlo ani 24 hodin a setkali se se ženou opět. Kdo by si snad pomyslel, že člověk, který nadýchá bezmála čtyři promile při řízení vozu, propadne sebezpytování a pokusí se z podnapilosti například vyspat, by v tomto případě byl daleko od pravdy.  

Krátce před půlnocí prováděla hlídka policistů v centru České Lípy běžnou hlídkovou činnosti. Na jedné z benzinových čerpacích stanic spatřili ženu, která před několika okamžiky vystoupila z osobního vozu a nejistým krokem vstoupila do obchodu benzinky. Žena o několik chvilek později vyšla s lahvinkou vína a zamířila zpět k vozu. Usedla za volant a vyrazila vstříc nočnímu dění v ulicích. Policisté zakročili velmi záhy. V tomto případě žena na pokyny k zastavení zareagovala takřka okamžitě. Kontrola byla rychlá i z toho důvodu, že řidička neměla co policistům předložit ke kontrole. O řidičský průkaz přišla již v předchozím případě. A tak opět přišla na řadu dechová zkouška. I nyní, světe div se, přístroj vykázal pozitivní hodnoty. Poněkud nižší, přesto však za volantem "děsivé". Nejvyšší z naměřených překonala 2,2 promile.

Následovalo běžné administrativní kolečko, po němž nepoučitelné řidičce policisté sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Oba případy byly spojeny ke společnému řízení.

PČR/Vojtěch Robovský