Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Co s dýní či okurkami? A není nad domácí mangovou marmeládu s proseccem

09. 09. 2022 | 5:00

Sladké nebo slané? Co našim chuťovým pohárkům vyhovuje víc, takové ovoce nebo zeleninu na zahrádkách, balkónech nebo za okny pěstujeme. Podzim pomalu střídá letní období a některé čeká sklízení plodů, o které se v průběhu roku starali.

marmeladDyne3
Ilustrační foto

Na následujících řádcích najdete několik tipů, jak naložit s některými vybranými plody nebo kde nakoupit, abyste měli doma kvalitní džem nebo marmeládu a nemuseli hodiny trávit u plotny.

ilustrační foto

V posledních letech se oblíbenou plodinou stala dýně, která slouží nejen jako okrasná dekorace během halloweenských svátků, ale také je vítaným doplňkem v kuchyních mnohých hospodyněk. Vypěstovat doma dýni je náročnější, než si zasadit okurky, rajčata nebo mrkve.

V Libereckém kraji je možnost pěstování lehce obejít a místo čekání na vlastní úrodu si zajet pro vypěstovanou plodinu přímo k zemědělcům. V Klokočí na kraji Českého ráje sídlí farma, kterou obhospodařuje Anna Hudská. Mezi plodiny, které vypěstuje, zpracuje a následně i nabízí k prodeji, jsou právě zmiňované dýně. Tou mezi zákazníky nejvyhledávanější je dýně Hokkaido. Nejběžnější způsob zpracování dýní je uvařit výbornou krémovou dýňovou polévku. Anna Hudská doporučuje jednoduchý recept pro ty, kteří ještě zpracování dýní neukusili.

Dýni (zhruba 0,5 kilogramu) nakrájenou na větší kousky stačí osmahnout na oleji a nebo pokapanou olejem  upéct v troubě. K dýni přidáme sůl, koření, polovinu česneku a vodu, přivedeme k varu a propasírujeme nebo rozmixujeme. Nakonec přidáme česnek a nať. Takto připravenou polévku můžeme vylepšit ingrediencemi, které nás napadnou. Vydatnější bude polévka po přidání rýže či rýžových nudlí, červené čočky, jáhel nebo brambor.

ilustrační foto

Dýně obsahují téměř všechny vitamíny, především mix “béček”. V tradičním léčitelství se používá k léčení poruch funkce žaludku, sleziny a slinivky břišní. Z dýně se dá udělat i skvělý vegetariánský tatarák. Půl kila nakrájené dýně stačí osmahnout na oleji a podusit nebo upéct v troubě. Následuje přidání rajčat, sojovou omáčku a sůl. Kousky rozmačkáme a hmotu necháme zchladnout. Dále je třeba nakládat s hmotou jako při běžné přípravě tataráku. Před podáním se ještě vmíchá nadrobno nakrájená čerstvá cibule, kapari, koření.

Vegetariánský tatarák z dýně.

Od netradičních dýňových receptů se vrátíme na zahrádky a ke zpracování okurek, které u nás známe přece jen lépe. V zavařování okurek se skvěle vyzná Marie Korečková z Frýdlantu, která se mu věnuje už padesát let a několikrát uspěla na místní tradiční soutěži okurkiáda. Její recept není nikterak složitý, je ale zaručeně   velice chutný.

K výrobě deseti sklenic bude třeba 30 dkg cukru, 16 dkg soli, 50 kuliček sacharinu, ¼ litru octa, 3 lžíce hořčičných semínek a 4 litry vody. Na dno zavařovaček dát kopr, nakrájenou cibuli, mrkev, tři kuličky pepře, tři kuličky nového koření, bobkový list. Vlažným lákem zalijeme obsah sklenic i s vloženými okurkami a zavíčkujeme. Svařujeme zhruba deset minut při teplotě 80 stupňů Celsia.

V zavařování okurek se skvěle vyzná Marie Korečková z Frýdlantu.

Od výborných slaných a kyselých věcí se dostáváme ke sladkému, jež mají v oblibě nejen děti, ale - i když to často nepřiznáváme, i my dospělí. Při bedřichovském hotelu Premier funguje také marmeládovna, o kterou se stará Anna Jelínková. “K výrobě marmelád mě přivedla moje tehdejší kamarádka a zpočátku jsem vůči jejímu nápadu byla velmi skeptická. Upřímně, nic moc jsem od toho neočekávala, ale dnes, po více jak pěti letech, jsem ráda, že jsem do toho šla. Věci kolem výroby měly svůj vývoj, začátky nebyly vůbec snadné, občas jsme marmelády vařily metodou pokus omyl a vychytat kombinace chutí a poměrů byla leckdy alchymie. Marmelády si ale postupem času našly své zákazníky a nyní mě nejvíce hřeje u srdce, že se pro marmelády opakovaně vrací,” říká Anna, která se svými sladkými výrobky získala také ocenění v mezinárodní soutěži Dalemain Marmelade Awards v Anglii.

Marmelády na všechny způsoby.

Recept na mangovou marmeládu s proseccem je následující. Mango (cca 2 kila) nakrájíme na malé kostičky a za občasného míchání začneme pomalu prohřívat na plotně. Přidá se 500 gramů cukru a šťávu ze dvou vymačkaných citronů. Mezitím, co se marmeláda přivádí k varu, smícháme citrusový pektin se zbytkem cukru. Marmeládu povaříme cca 5 minut. Do vroucí marmelády za stálého míchání přidáme citrusový pektin smíchaný s cukrem a dále povaříme ještě cca 3 minuty. Po odstavení marmelády z plotny je důležité před přidáním prosecca marmeládu mícháním lehce zchladit. Po přidání alkoholu je možné nalévat marmeládu do sklenic.

Ať už zeleninu a ovoce pěstujete nebo kupujete, přiložené recepty a postupy od lidí ze severu Čech vám mohou dodat inspiraci, pokud zrovna tápete, co s plody udělat.   

lux, foto: lux + archiv