Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dva liberečtí fotografové - Drahoňovský a Šimr - představují v Praze, jak šel Listopad 1989 na severu

01. 11. 2019 | 11:37

V Praze Na Příkopě byla zahájena výstava fotografií Okamžiky sametové revoluce. Fotografie dokumentují listopadové události mimo Prahu. Liberec prezentují snímky Milana Drahoňovského a Petra Šimra. Výstava potrvá do 30.11.2019.

drahonaListopadFB MD
Milan Drahoňovský se svou dnes už legendární fotografií plného Náměstí Bojovníků za mír, dnes Benešova náměstí.

"Na výstavu fotografií v Praze na Příkopě jsme za Liberec přispěli s Petrem Šimrem a troufám si říci, po Praze je tu nejvíce fotografií z Liberce," napsal na svém facebookovém probilu liberecký fotograf Milan Drahoňovský, který byl před třiceti lety fotografem jediných tehdy vycházejících libereckých novin a dění v severočeském městě mapoval řadu let. Po revoluci fotil pro obdeník Region, který vznikl z tehdejšího Vpředu. Po privatizaci obdeníku odešel na volnou nohu a věnoval se vlastní fotografické tvorbě. S místními médii ale nikdy spolupracovat nepřestal.

Petr Šimr byl v Listopadu fotografem ze záliby a členem dnes už legendárního Fomaklubu. Ale hned počátkem 90. let se stal kmenovým fotografem čerstvě vzniklého Libereckého dne, dnes Libereckého deníku, který ve městě začal vydávat německý mediální dům z Pasova. Pro deník ve všech jeho etapách pracoval až do odchodu na zasloužený odpočinek. Dnes se mj. snaží uspořádat si rozsáhlý archiv a externě nadále spolupracuje s médii.

uba