Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezi Libercem a Prahou leží zámek plný vánočních stromků. Zdobí je půllitry, pivní soudky i koule s prvorepublikovými hvězdami

24. 12. 2021 | 10:36

Již počtvrté jsou komnaty Zámku Loučeň, který leží na trase Liberec - Praha za Mladou Boleslaví, vyzdobeny více než dvacítkou speciálně nazdobených vánočních stromečků. V každém zámeckém pokoji či salonu na návštěvníky čeká vždy jiný vánoční stromek se svým příběhem. Několik jich prozradil kastelán při předvánoční návštěvě štábu České televize.

loučenZima
Foto z https://tripmania.cz, velká fotogalerie je k vidění na webu zámku

Zámek Loučeň najdete ve Středočeském kraji, asi 60 kilometrů severovýchodně od Prahy a patří mezi naše nejnavštěvovanější památky.  Je i jedním z mála zámků, přístupných celoročně, a právě probíhající období adventu je příležitostí, jak si užít ty pravé Vánoce v prostředí, které vás potěší skutečně sváteční atmosférou.

https://tripmania.cz

Od stromečku špičkou dolů, který je maskotem zámecké vánoční expozice, se vydáte s kostýmovaným průvodcem, kterým je zpravidla jeden z členů knížecí domácnosti, na prohlídku prostor, kde žila knížecí rodina Thurn-Taxisů, popisuje web zámku. 

Začátek prohlídky je věnován historii, jak se zdobily vánoční stromky před více než sto lety, a povídání o vánočních tradicích. Je zde například stromeček Jablíčkový, Přírodní či Ledkový.

Tematická část prohlídky představí několik stromečků, pro letošní rok zasvěcených tématu "Věhlas českého průmyslu první republiky." Uvidíte mezi nimi stromeček Strojírenský (je ze stavebnice merkur, ukazovali na ČR24), Filmový (jsou na něm ozdoby s podobizami prvorepublikových filmových hvězd) či Baťovský (s ozdobami z gumy).

Pánskou část publika určitě zaujme stromeček Pivovarský, který oslavuje tradiční českou výrobu piva. Na sedmimetrovém stromě, největším exempláři vánočního stromku umístěného v zámeckém interiéru, je zavěšeno velké množství ozdob ve tvaru půllitrů a pivních soudků.

V zámecké knihovně pak bude připraven již tradičně ten nejvyšší stromeček, který svou špičkou sahá až po strop. Tento stromeček je vždy zasvěcen aktuálnímu společenskému tématu, v předešlých letech to byl stromeček Sametový či Prezidentský. A protože poprvé v historii sportu oddělí letní a zimní olympijské hry pouze jedny vánoční svátky, bude se jednat o stromeček Olympijský.

V další sekci pro Vás máme stromeček Textilní, Sklářský, Karnevalový a další... Je jich celkem dvacet jedna a rozhodně Vám nechceme prozradit předem všechny. Určitě si svého favorita najdou kluci i holčičky, tatínkové i maminky. Hlasovat o nejoblíbenější stromeček můžete na závěr prohlídky v naší návštěvnické anketě.

Historie vánočních tradic a nadělování dárků

Nepůjde ovšem jen o velkolepou podívanou. Během prohlídky zámku si děti poslechnou, jak se slavily křesťanské Vánoce za první republiky, proč zapalujeme adventní svíce, proč se drží půst, kdy se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku a kde najdeme její původ.

Ukážeme  Vám i unikátní mapu dárkonošů v Evropě, abyste věděli, jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě, kdo tam  rozdává dárky, a také  jak se k nám zatoulal Děda Mráz.

Těm, které zajímá, jak se slavily Vánoce na zdejším zámku před sto lety, prozradíme, proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat, kam si pan kníže pověsil jmelí a mnoho dalšího. Věřili byste, že kapr byl i na zámku tradičním stědrovečerním pokrmem? Ukážeme vám originální menu :-)

Zámecká prohlídka všemi smysly

Návštěvníci, kteří na zámek Loučeň o adventu chodí opakovaně, již dobře vědí, že na Loučeni to není jenom o koukání, ale také o vůních, chutích a hudbě. Během prohlídky tak budete moci opět ochutnat speciální vánoční pečivo, které se tradičně připravuje v zahraničí a pro ještě větší zážitek se vždy v 17:00 na fasádě zámku rozehraje světelná show.

Termín prohlídek a vstupné  

V sobotu, neděli a o vánočních prázdninách jsou prohlídky denně od 11:00 - 16:00 každou hodinu. Jednotné vstupné 180 Kč na osobu, obsahuje prohlídku zámku " Příběh vánočního stromečku" a vstupné do parku s labyrinty. Vstupné pouze do parku s labyrinty 90 Kč na osobu.

S ohledem na maximální počet 20 osob ve skupině prosíme návštěvníky, aby si zakoupili vstupenky na prohlídku zámku předem online, a měli jistotu, že mohou zámeckou expozici navštívit v preferovaném čase. Vstupenky je možné zakoupit také na místě na pokladně, ale zejména o víkendech bude jejich počet omezený. Skupiny rádi uvítáme, ale pouze s předchozí objednávkou.

Vžijete se všemi smysly do kouzelné vánoční atmosféry při procházce zámeckým parkem s největším adventním věncem v Čechách. Pokud máte pocit, že nejste "prohlídkový typ", i v této roční době si může užít park s 12 labyrinty a bludišti, nakoupit ozdoby v našem zámeckém obchůdku, občerstvit se v samoobslužné restauraci Vtipná kaše nebo si opéct špekáček na ohni u stránku s občerstvením.

www.zamekloucen.cz