Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Park Mirakulum v Milovicích je už otevřen, nesmí se ale do podzemí ani do vodního světa

16. 05. 2020 | 8:06

Od pátku je pro veřejnost otevřen Park Mirakulum ve středočeských Milovicích na trase Liberec - Praha. Z dálnice stačí odbočit na Lysou nad Labem. Neplánovanou prodlouženou zimní přestávku zde využili k celé řadě vylepšení, jejichž společným jmenovatelem je zvyšování komfortu pro rodiny s malými dětmi.

„Herní zóny pro nejmenší jsme pomocí plůtků uzavřeli tak, že je z nich jediný východ, který navíc vždy směřuje k lavičkám či přilehlým gastroprovozům, kde mohou rodiče chvíli odpočívat. V gastrozóně U Hotovek přibude během sezony hrací dům pro nejmenší, v němž si děti mohou vyzkoušet nejrůznější profese od policisty přes zdravotní sestřičku až po učitele,“ popisuje novinky Jiří Antoš, majitel parku.

V místní minizooo přivítali několik přírůstků a pro všechny „zbloudilce“ jsme uprostřed parku zbudovali obří kompas, který může být ideálním místem srazů těch, co se náhodou nebudou moci najít.

Foto: Park Mirakulum

Během uplynulých měsíců se parku po dlouhých jednáních konečně podařilo získat pozemky sousedící s parkem. Mirakulum se tak dočká výrazného rozšíření a zdvojnásobení své plochy. Díky tomu přibude celá řada atrakcí.

Nezbytná omezení dle nařízení vlády v současné době:

Každý návštěvník parku musí mít roušku, respirátor či jinou ochranu nosu a úst, která brání šíření kapének, výjimku mají jen děti do dvou let. V případě, že nebude toto preventivní opatření dodrženo, nebude návštěvník do parku vpuštěn a při porušení opatření bude vykázán, a to bez náhrady vstupného. Lidé, u kterých by se projevily symptomy covid-19, může pracovník zdravotní služby parku umístit do izolace.
Návštěvníci musí mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy – samozřejmě to neplatí pro členy jedné rodiny. Rozestupy je potřeba dodržovat i ve všech gastroprovozech, stejně jako na samotných atrakcích nebo pobytových loukách.

Aby se u nás naši návštěvníci cítili bezpečně, zavedli jsme i celou řadu opatření. „Denně probíhá čištění všech prostor, které slouží návštěvníkům, se zvláštním důrazem na sociální zařízení. K tomuto účelu používáme dezinfekční prostředky s virucidním účinkem. Sociální zařízení navíc každou noc dezinfikujeme ozónem. Všechna občerstvení jsme vybavily ochrannými plexiskly. Návštěvníkům je všude k dispozici dezinfekce, ochranu úst a nosu, dezinfekci rukou a ochranné rukavice lze zakoupit v naší prodejně suvenýrů,“ vypočítává některá z opatření Jiří Antoš a dodává:

„Doplněk Návštěvního řádu parku, který vznikl pod odborným dohledem středočeských hygieniků a jsou v něm uvedena všechna další opatření, je k dispozici na našem webu. Věříme, že dodržováním těchto nařízení tuto situaci společně zvládneme.“

Až do odvolání jsou uzavřené všechny podzemní chodby, vodní svět a amfiteátr. Vstupenky do parku lze koupit výhradně on-line. Počet návštěvníků může být omezen.

Park je v provozu každý den od 10-18 hodin.

Pár dat a čísel z parku

* Park byl otevřen v září 2012, měl rozlohu zhruba sedm hektarů a první stavbou v něm byl hrad. Ten se stal jeho symbolem. Postupně se rozrostl na dnešních 10 hektarů a dvě stě atrakcí.
* Za dobu existence parku prošlo jeho branami více než milion návštěvníků.
* Přes zimu je park zavřený, za běžných okolnosti jej lze navštívit od dubna do října.
* Zábavně-naučný park není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině – najdete zde lesní hřiště a kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, prolézačky a v neposlední řadě i úzkokolejnou železnici, která park propojuje se sousedním Tankodromem. Od léta 2015 také Vodní svět a oázy s vodními hříčkami.
* V parku je 870 metrů podzemních chodeb – podzemní chodby najdete pod Hradem, v Lesním městě, kde je jich nejvíce (310 metrů), či v areálu Gaudí.
* 2539 metrů čtverečních parku zabírají gastrozóny.
*Autorem všech atrakcí je kolektiv parku Mirakulum, za vizuální podobou stojí výtvarnice Lucie Kozelská. Jejich nápady realizují mimo jiné i odsouzení z nedaleké věznice Jiřice.
* V parku celoročně pracuje do 30 lidí, v sezoně pak přibývá několik desítek brigádníků.

TZ