Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita otevírá nový obor učitelství přírodopisu a slibuje práci se vzácnými minerály

05. 06. 2019 | 17:45

Nový obor učitelství přírodopisu otevírá Technická univerzita v Liberci. Studentům slibuje práci s nejmodernějšími přístroji i se vzácnými mineralogickými a geologickými sbírkami. Pedagogická fakulta nabízí možnost obor studovat v kombinaci s tělesnou výchovou, zeměpisem, fyzikou nebo matematikou, řekla dnes ČTK mluvčí univerzity Barbora Jónová. Přihlášky ke studiu nově akreditovaného oboru je možné podávat do konce srpna.

minerals-1980474 1280
Ilustrační foto

"Velký prostor budeme věnovat praktickým cvičením. Nově vybavujeme laboratoře a rádi bychom, aby studenti s přístroji skutečně pracovali, ne pouze sledovali, jak na nich pracuje vyučující. Ve výbavě máme například elektronový rastrovací mikroskop nebo katodoluminiscenční mikroskop," řekla vedoucí oddělení přírodopisu Irena Lovětinská Šlamborová.

Studenti nového programu absolvují obecnou biologii, botaniku a základy mykologie, základy geologie, zoologii, ekologii, mikrobiologii a biologii člověka. Povinné předměty jsou doplněny volitelnými předměty jako výživa dětí a dospělých, základy mineralogie a paleontologie nebo historie biologie. "Studenti se budou se učit zakládat herbář nebo zoologickou sbírku, čekají je také botanická, zoologická a geologická cvičení v terénu nebo například pitvy," dodala Jónová.

Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická je jednou ze sedmi fakult Technické univerzity v Liberci. Vedle fakult má Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace. Univerzita se zhruba 6000 studenty je podle studie Think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR pátá mezi organizacemi a firmami s nejcitovanějšími patenty v Česku. Mezi univerzitami je první.

čtk