Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Společnost SeneCura otevřela v Liberci domov pro 148 seniorů, z toho 30 je určeno pro klienty s Alzheimerovou chorobou

06. 06. 2019 | 18:37

Soukromý domov pro seniory otevřela v Liberci společnost SeneCura, která už v Česku provozuje 14 zařízení. V Liberci chce v budoucnu nabídnout až 148 míst, z toho 30 je určeno pro klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným druhem demence. V současnosti má zařízení 30 klientů a s dalšími jedná. U příležitosti slavnostního otevření to dnes ČTK řekl regionální ředitel SeneCura Ivan Černovský. V Libereckém kraji nejde o první podobný projekt, před čtyřmi lety otevřela v Jablonci domov pro 110 seniorů elektrotechnická firma Jablotron.

senecura2
Foto z liberec.senecura.cz

Kraj podobné projekty vítá, lůžek pro seniory je totiž nedostatek. "To, že byl ten projekt realizován, jasně ukazuje, že je tady mezera na trhu. Máme obecně nedostatek lůžek v pobytových zařízeních a tudíž je zde místo i pro soukromé investory. Pořád se najde skupina lidí, která, aby mohla vyřešit svou tíživou rodinnou situaci, kdy se musí o někoho postarat a není to v jejích možnostech, tak si i připlatí, aby to lůžko měli," řekl náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD). Pobyt v soukromém zařízení přijde rodinu včetně všech služeb zhruba na 20.000 korun měsíčně.

Foto z www.liberec.senecura.cz

Podle statistik je v Libereckém kraji aktuálně 18 registrovaných subjektů, které poskytují pobytové sociální služby pro seniory. Osm domovů je krajských, sedm obecních, dva jsou církevní. Podle statistik je v kraji téměř 1600 lůžek, z toho více než tisíc pro seniory a 650 v domovech se zvláštním režimem. V kapacitě zařízení Liberecký kraj za ostatními zaostává, na jedno lůžko v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem připadá 259 obyvatel. "Třeba v Pardubickém kraji je to 161 obyvatel na lůžko, v Královéhradeckém kraji 177," řekl Svoboda.

Nový domov společnosti SeneCura zatím není součástí sítě sociálních služeb v Libereckém kraji, ale do budoucna o to usiluje. Organizaci by to umožnilo dosáhnout na dotace a klientům by to zlevnilo služby. Domov nabízí nejen ubytování v jedno- nebo dvoulůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Má i vlastní kuchyni, kde zatím vaří vždy jen jedno jídlo, ale do budoucna si budou moci klienti vybírat ze dvou. Domov má vlastní prádelnu, tělocvičnu, v budově je ordinace lékaře a 24hodinová služba. Pro klienty tu pravidelně pořádají večeře při svíčkách.

čtk

Foto z www.liberec.senecura.cz