Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Covid-semafor bliká jak diskotéka, ale kampaň vrcholí. Politici ANO v době zákazu návštěv podnikli návštěvy po nemocnicích

29. 09. 2020 | 5:50

Na začátku byly dva facebookové příspěvky, které se zjevily v příbězích (stories) na našem redakčním profilu: První: "V době, kdy nám semafor bliká jak diskotéka a ostatní státy nás jeden po druhém zařazují na seznam rizikových zemí, dělá ANO v Libereckém kraji kampaň s řadovým poslancem Vojtěchem a navštěvuje nemocnice." A druhý: "Návštěvy v nemocnicích jsou zakázané a tohle je totální arogance moci a nebezpečná předvolební kampaň…".

pastuchovaNemPsiOrez
Výřez z fotografie uveřejněné mj. na FB Jitky Volfové. Zaměstnance nemocnice jsme na tomto snímku odřízli, nemají s kampaní ANO nic společného.

Podívala jsem se na profil Krajské nemocnice Liberec a zjistila, že tam minulý pátek, přesně týden před krajskými volbami, byli na návštěvě mj. čerstvý exministr a dnes už jen řadový poslanec za ANO Adam Vojtěch, poslankyně za ANO Jana Pastuchová a kandidátka na hejtmanku za ANO Jitka Volfová, krajská náměstkyně pro ekonomiku na půl úvazku a českolipská starostka na úvazek celý.

Všichni tři jmenovaní politici z návštěvy na svých facebookových profilech zveřejnili téměř totožné fotografie a v následných diskusích nad vhodností či nevhodností uskutečněné návštěvy hned ve třech nemocnicích kraje (Liberec, Jablonec, Česká Lípa) používali prefabrikované odpovědi, že to nebyla žádná kampaň, nýbrž dlouho plánovaná a několikrát odložená pracovní návštěva.

Návštěva už neúřadujícího ministra zdravotnictví v době zakázaných návštěv ve zdravotnických zařízeních a s nezbytným focením pro sociální sítě v útrobách nemocnic? Já osobně v komentáři ke sdílenému příspěvku z FB Jitky Volfové utrousila poznámku o špatně pochopené poslanecké imunitě…

Návštěva v době zákazu návštěv v útrobách nemocnice. Foto: FB Jany Pastuchové

Že to nebyla žádná běžná pracovní návštěva potvrdila sama členka politické delegace Jana Pastuchová, když na svůj FB profil napsala dost jasně: „Díky Adamu Vojtěchovi za návštěvu a podporu Jitky Volfové, naší jedničky na krajské kandidátce.“

A bylo to venku. Kdyby se totiž skutečně jednalo výhradně o pracovní návštěvu exministra zdravotnictví (proč?), poslankyně ze sněmovního výboru pro zdravotnictví a náměstkyně hejtmana s odpovědností za krajské finance, pak by měl být účastníkem pracovního setkání i náměstek hejtmana pro zdravotnictví. Nejen z titulu své funkce na kraji, ale už proto, že jako jediný ze všech tří výše zmíněných je lékař. Jenže ten je z jiné partaje a sotva bude účinkovat v předvolební šarádě vládní strany.

A dále: Pokud by se fakt jednalo o ryze pracovní návštěvu, měla se odehrát formou jednání v kancelářích ředitelů a partajní delegace neměla chodit po špitálech a fotit se tu s pejsky, personálem či na navštívených odděleních.

Návštěva v době zákazu návštěv zašla i tam, kde se pravděpodobně nalézal pacient, ale možná je to jen figurína. Foto: FB Jany Pastuchové

Pro úplnost: Doprovod delegace - vedení a zaměstnance nemocnic vůbec nekritizuji, co jiného mohli dělat, když přišla tak vzácná návštěva...

Jana Pastuchová i Jitka Volfová účel návštěvy nemocnic v době, kdy v nich jsou zakázány návštěvy, popsaly téměř totožně: "V jablonecké a liberecké nemocnici jsme řešili covid, investice i zákony." Poslankyně neopomněla zmínit, že "je členkou sněmovního Výboru pro zdravotnictví a pan exministr Adam Vojtěch se jeho členem co nevidět stane."

„Navíc má stále o rezortu zdravotnictví nejvíc informací, které se mohou hodit nejen nemocnicím v LK. Já jim dlouhodobě pomáhám, když potřebují něco řešit na centrální úrovni. Zeptejte se třeba v KNL, kde jsme řešili nejen centrum urgentní medicíny, ale také legislativní změny, které by nejen KNL umožnily poskytovat ještě lepší péči. Od toho tu poslanci jsou. Nejen od hlasování v poslaneckých lavicích, chodíme do terénu, diskutujeme a pak navrhujeme. Je na tom snad něco špatně? Tato návštěva byla dlouho plánovaná, několikrát odložená. Jitka Volfová má na starosti krajské finance, tedy jí leží na srdci i to, jak získat zbývajících 800 mil. pro modernizaci KNL, která bude stát celkem 3,3 miliardy. Stát může pomoci, jen je potřeba o tom komunikovat. Covid trápí nás všechny, ale pracovat se musí dál. Obzvlášť to platí v oblasti zdravotnictví, ke které teď všichni vzhlížíme. Jsem ráda, že jsme se mohli osobně přesvědčit, že KNL, nemocnice v Lípě i ta městská v Jablonci jsou připravené, testuje se a mají dostatek ochranných prostředků. Děkuji jejich vedení, že za vším nehledá politiku a opravdu se snaží něco dělat. Ne pro mě, pana Vojtěcha nebo Jitku Volfovou, ale především pro pacienty! Pro úplnost dodávám, že jsme dodržovali všechny pokyny nemocničního personálu a nikoho jsme neohrožovali,“ rozepsala se Pastuchová v komentáři pod námi sdíleným příspěvkem.

Čímž jsme se konečně dozvěděli, co partajní delegace v nemocnicích vlastně dělala. A co Jana Pastuchová odpověděla, když jsem opáčila, že jejich jednání bylo bezesporu chvályhodné (pokud někdy přinese i nějaké faktické výsledky, vztaženo k financím pro dostavbu krajské nemocnice a modernizaci ostatních), ale proč se u toho museli fotit uvnitř nemocnic? „Považuji za důležité informovat veřejnost o takových jednáních, že se něco děje, na něčem se pracuje, že se kvůli Covidu svět nezastavil,“ vysvětlila Pastuchová tak trochu "mimo mísu".

Posléze bylo jasno i kolem psů, s nimiž politici pózují v nemocniční chodbě: „Tohle jsou Elvis a Elsa, kteří nás přivítali na spinální jednotce Krajské nemocnice v Liberci,“ informovala na svém FB Jitka Volfová.

V následné diskusi pod fotkou s pejsky pak krajská ekonomická náměstkyně vysvětlila, že „tato návštěva byla dlouhodobě plánovaná a nemocnice ji vítaly, na kraji mám v gesci rozpočet a majetek. Kraj počítá, že si na modernizaci KNL vezme úvěr ve výši 1,185 mld. další 1 mld. dá ze "svého ", 400 mil. další dva akcionáři a cca 800 mil. chybí, zde by se moc hodila podpora státu. Stejně tak je dobré, když politik na jakékoli úrovni slyší problémy z terénu lépe se rozhoduje, co podporovat. Adam Vojtěch i Jana Pastuchová jsou poslanci PS ČR a určitě mohou v budoucnu hodně pomoct. Adam Vojtěch byl v KNL opakovaně, a nejen před volbami. V ČR je před volbami vlastně každý rok, to bychom ho tam nemuseli dostat nikdy,“ argumentovala.

K tomu dodávám už jen tolik: Co se při návštěvě tří nemocnic vlastně projednávalo se ovšem ona zmíněná veřejnost dozvěděla až poté, co se začala podivovat nad tím, že návštěva jak vystřižená v učebnice politického marketinku, kapitoly Horká fáze kampaně (nechybělo ani zvířátko), konala v době zákazu návštěv v nemocnicích.

Takových stranických návštěv po nemocnicích bylo a vždycky bude! Jen nerozumím tomu, proč se (právě proto, že bylo týden před krajskými volbami) zrovna tato údajně dlouho plánovaná návštěva neodehrála formou pracovního jednání za zavřenými dveřmi a nevznikl z ní standardní mediální výstup.

Vlastně rozumím: Šlo o ty fotografie pro sociální sítě, nedílnou součást předvolební kampaně. Potenciál exministra zdravotnictví, někdejšího adepta na Superstar, by bylo hřích nevyužít.

Alena Roubalová