Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do komunálních voleb zbývá sto dní, takže začíná být rušno a aktivno na všech frontách

18. 06. 2022 | 5:00

Zdravím z Lefkady, to je v Řecku. Pokud chcete vidět opravdu drahá paliva, pak tady, na ostrovech. Natural během týdne, co tu jsme, zdražil třikrát a místy už prolomil hranici 3 eura za litr, nafta totéž, jen v průměru o padesát centů levněji, pohybuje se tudíž dost nad eurem a půl. A přesto: Byť je stále předsezona, je tu plno. Jen ti vlezlí a hluční RuSSové naštěstí chybějí.

mořeAR
Náladovka od Jónského moře. Najdou se i pláže bez lidí. A tahle modrá je fakt dobrá.

Čechů všude dost, logicky převažují penzisté a rodiny s předškolními dětmi. Asi netuší, že v Čechách "před očima padá životní úroveň a masy chudnou", jak soustavně straší lecjací mudrlanti. Výkřiky parlamentní opozice o masovém chudnutí „v přímém přenosu“ jsem si přečetla na twitteru, kam v omezené míře zabloudím. Jinak jsem si naordinovala odpočinek i od internetu. Krom povinnosti napsat Inventuru, týdenní souhrn, pochopitelně.

Mimochodem, paliva v Libereckém kraji od minulého týdne zdražila, navzdory snížení spotřební daně cena benzinu znovu láme rekordy. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 47,66 Kč, před týdnem byl o 1,23 koruny levnější. Překonal už březnová maxima. Nafta zdražila o 1,15 koruny, za litr teď řidiči dají průměrně 46,77 Kč.

Kam se to ale hrabe na Řecko, že...

Letmým průzkumem agenturního zpravodajství jsem dále zjistila, že:

Do komunálních voleb zbývá sto dní, takže začíná být rušno a aktivno na všech frontách. ODS půjde v Liberci do podzimních komunálních voleb se sportovci sdruženými v Unií pro sport a zdraví (USZ). V kampani s mottem Rozhýbeme Liberec bude sport patřit mezi priority. Cílem je získat osm až deset mandátů, uvedl při zahájení kampaně lídr kandidátky a radní města Petr Židek (ODS).

Podle zástupce USZ Františka Příhody se s ODS pro tyto volby spojili ze dvou hlavních důvodů. "Prvním je potřeba zvýšit podporu sportu ve všech oblastech," uvedl. Druhým je koncepční a systémový rozvoj města. "Nějaká dlouhodobější koncepce chybí," dodal. Sportovci obsadí deset z 39 míst na společné kandidátce.

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) zase vyzvali vládu, jíž jsou součástí, aby začala bez odkladu důrazněji řešit přímé i nepřímé dopady cen energií a pohonných hmot na životy stále větší části obyvatel a fungování především malých a středních podniků. Výzvu schválili na sněmu hnutí. Inspirací budiž vhodná řešení přijatá ostatními státy Evropské unie, řekl liberecký hejtman a znovuzvolený předseda hnutí Martin Půta. Hnutí SLK je samostatné a spolupracuje s vládním STAN. To má ve vládě ministra průmyslu a obchodu, takže se to dá chápat i jako vykutálená střelba do vlastních řad.

To ovšem bylo ještě předtím, než ve STANu zahřmělo a policie si přišla i pro „staňáckého“ náměstka pražského primátora. Od té doby je stran zlevňování energií ticho po pěšině, protože kompletní politická scéna řeší údajnou korupční aféru „kluků z plakátu“, jak si Starostové říkali v počátcích své politické cesty vzhůru. Uvidíme, jak se vše vyvine, ale scénář je předem známý: Zničit jedince - černou ovci ve stádě, později negativa promítnout do celého hnutí, následuje pokus o totální odpis. Při vlastnictví mediálního domu, nejposlouchanějšího rádia, kompletního bulváru a s kamarádskými vazbami na obě komerční televize žádný velký problém.

Zvlášť, je-li na světě, kvůli pár jedincům kolem STANu, tak obrovský reputační problém a typicky pražská aféra snadno rozmazatelná do celostátního měřítka.

Dobrá zpráva z regionu: Přebytkem 133,7 milionu korun skončilo loňské hospodaření České Lípy. Původně přitom třetí největší město v Libereckém kraji připravilo rozpočet schodkový, počítalo s výdaji o 175,8 milionu korun vyššími než příjmy. Víc peněz ale získala Česká Lípa na daních a také z dotací, méně naopak město investovalo. Peníze radnice použije na investice, téměř sto milionů z přebytku dnes zastupitelé převedli do investičního fondu, aktuálně v něm tak je přes 300 milionů korun.

Horší zpráva z regionu: Nové koupaliště v přírodním areálu v Dubici v České Lípě přivítá první návštěvníky až v roce 2024, původně přitom radnice počítala s otevřením už příští rok. Veřejná soutěž na dodavatele se protahuje, stavba tak začne až příští rok na jaře. Stavba, která podle odhadů přijde bez DPH na 220 milionů korun, je největším novodobým projektem města. K zakázce je řada dotazů, zadání se doplňovalo a lhůta pro podání nabídek se tak prodloužila do 22. července.

Špatná zpráva z regionu: Opozice v Liberci chce prosadit, aby se radnice stala developerem při bytové výstavbě. Slibuje si od toho zlepšení dostupnosti bydlení ve stotisícovém městě. Tak to určitě. Známe, jak to s velkolepými plány dopadlo minule, když byla tatáž opozice u vesla. Na konci čtyřletky jedno velké nic. Na ni bohužel navazuje další čtyřletka, a ta není o moc slavnější.

Tak třeba to klapne příště, v normálních časech, pokud ještě někdy nastanou. Každopádně není normální, aby se celé město skládalo na bydlení jednotlivcům. Ta doba už tu byla a nedopadla úplně slavně. 

Hezký víkend a kdo už máte, příjemnou dovolenou.

Alena Roubalová