Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman kritizoval prolomení pravidla u daně z nemovitosti, která dosud byla příjmem obcí

12. 05. 2023 | 16:35

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) považuje konsolidační balíček a reformu důchodového systému, které ve čtvrtek představila vláda, jen za první krok k nutné konsolidaci veřejných rozpočtů. Není možné ani v rodině, v kraji, v obci, ve státu dlouhodobě utrácet víc peněz, než kolik jsou příjmy, řekl dnes ČTK Půta.

hejtmanZZSfb
archivní foto

Kritizoval prolomení pravidla u daně z nemovitosti, která dosud byla příjmem obcí, za zbytečnou považuje výjimku u zdanění vína.

"Je jasné že vláda s nějakými návrhy na úspory ve výdajích a navýšením některých daní přijít musela, protože jenom úspory tu situaci státního rozpočtu vylepšit nemůžou. Za pozitivní považuji, že se to vlastně dotýká všech a nikoho nějak drasticky, pokud jde o obyvatelstvo nebo firmy. Samozřejmě s jednou výjimkou, myslím, že vynětí tichých vín ze zdanění je zbytečné. Pokud se zdaňují ostatní neřesti, jak tomu říkají, tak víno mělo být také nějak zdaněné," doplnil Půta.

Kritický byl ale Půta, který v minulosti deset let působil jako starosta, v otázce daně z nemovitosti, která by podle něj měla zůstat výhradním příjmem obcí jako doposud. "Na druhou stranu vzhledem k tomu, že jenom šest procent obcí našlo odvahu zvýšit koeficienty, i když jim to zákon dlouhodobě umožňuje, tak rozumím, že se to z pohledu ministerstva financí nabízelo, protože máme nejnižší majetkové daně v Evropské unii," řekl liberecký hejtman. Za přijatelnější by ale považoval, kdyby zvýšená daň z nemovitosti zůstala obcím a vláda zároveň zrušila některé národní dotace.

Podle libereckého hejtmana je evidentní, že na konsolidaci veřejných rozpočtů by se měli podílet víc ti bohatší než ti chudší. "Tady myslím mohla být vláda odvážnější v progresivním zdanění," dodal. Za správné považuje vyšší zdanění osob samostatně výdělečně činných. Tvrdší by byl ale třeba v případě odpisů drahých aut, kde vláda stanovila limit na dva miliony korun. "Já bych ji udělal ještě nižší, kdyby tam byl milion, tak ať si nad 'oktávku' koupí každý, co chce, ale za své," řekl Půta. Podobně by nastavil "strop" například při odpočtu úroků z hypoték při vyúčtování daní z příjmů.

"Také si myslím, že tam chybí podpora veřejné dopravy, o které se dlouhodobě mluví. Kdyby byly například náklady na roční jízdenku na veřejnou dopravu, zase třeba s limitem 10.000 korun na rok, uznatelným daňovým odpočtem pro firmy i pro OSČV a živnostníky, mohlo by to nasměrovat peníze ze soukromého sektoru do financování dopravních systémů," dodal liberecký hejtman a místopředseda Rady Asociace krajů České republiky.

čtk