Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtmanův test na covid - 19 má negativní výsledek. Jsem v kategorii kontakt kontaktů, oznámil na FB

18. 06. 2020 | 8:25

Bezmála tři měsíce řídil z pozice šéfa Krajského krizového štábu opatření, jež byla nezbytná k úspěšnému zvládnutí koronakrize na území kraje. Úspěšně. Liberecký kraj patří k lokalitám s nejmenším výskytem onemocnění covid-19. Ve středu ráno se hejtman Martin Půta (SLK) musel nechat otestovat, protože se dostal do kontaktu s pražským kolegou, u kterého se nemoc prokázala. Půta o tom informoval na svém FB profilu:

coronaHejtman
Archivní foto z doby, kdy hejtman šéfoval krajskému krizovému štábu. Zdroj: FB

Hejtman Půta napsal: "Dnes ráno (ve středu) jsem se v Krajské nemocnici Liberec nechal testovat na COVID 19. Výsledek: Negativní. Ulevilo se mi. A důvod?

Včera (v úterý) jsem se v Praze zúčastnil shromáždění, kde byl také Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor Prahy a další lidé, kteří předtím přišli do kontaktu s náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (STAN), u něhož byl diagnostikován COVID-19. S panem primátorem jsme spolu také chvíli mluvili.

Tuto fotografii hejtman zveřejnil na svém FB. Vpravo stojí on a vedle něj senátor s starosta Chrastavy.

Předběžná opatrnost byla jistě na místě, každý den se potkávám s desítkami lidí a nechtěl jsem je ohrozit ani vzbudit jejich obavy. Proto jsem se obrátil na Krajskou hygienickou stanici a postupuji podle doporučení pana ředitele MUDr.Valenty.

Chci poděkovat za všechny dobře míněné rady a doporučení. Zatím jsem v kategorii kontakt kontaktů, bez rizikového kontaktu a pro další postup budou důležité testy prováděné u druhých osob."

Reakce na hejtmanovo oznámení byla dvojího druhu: Jedni komentující mu přáli, aby se mu onemocnění vyhnulo a přidával přání pevného zdraví. Druzí se podivovali nad předčasnou radostí, například: "Inkubační doba je 2 až 14 dní, takže radost z negativního testu 1 den po možném kontaktu s nakaženým je asi předčasná, karanténa na 14 dní, a je to jistota...". Nebo mu doporučovali přísnou samotku. Na místy nevybíravé komentáře Půta zareagoval jednoznačně: "Postupuji přesně podle pokynů KHS. Do karantény posílají lidi s přímým kontaktem s nemocnou osobou. Nechal bych to s dovolením na nich...".

uba