Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Importu bytostí s rolničkami na severovýchod Čech netřeba. Máme jich tu stále velké zásoby

23. 11. 2019 | 6:05

Lehce tragikomické dohry mají oslavy 30. výročí Listopadu 89, jimž byl zasvěcen minulý víkend. Některým lidem je od té doby trnem v oku schod do radnice ozvláštněný citátem Václava Havla.

santa-claus-orig
Foto: people.howstuffworks.com

Po mém soudu je to dost dobrý nápad, lepší, než kdyby se někde tyčila nová skulptura, věčný symbol názorových svárů a snadný cíl vandalů. Však víme, jak končívají objekty instalované ve veřejném prostoru… Schodiště do radnice by obdobně elegantně připomínce významných událostí mohlo sloužit i do budoucna a toto je slušný základ. Je to ovšem věcí názoru.

Teď mají se schodem problém státní památkáři, protože se jich údajně nikdo nezeptal, jestli proti němu nic nemají. Detektivka se však nekoná. Tématem se zabýval idnes a tam se mj. píše, že, cit.: "Jde o dočasně umístěný památník, neboť v příštím roce dozná rekonstrukce celé schodiště,“ reagovala mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. „Odlišný vzhled schodu dodává památníku očekávanou symboliku. Poukazuje na rozmanitost názorů, jež ze speech corneru mohou svobodně zaznívat,“ doplnila.

Koncepci pomníku zpracoval Odbor kanceláře architektury města. Podle jejího vedoucího Jiřího Janďourka měla letos proběhnout celková rekonstrukce schodiště. „Včetně vypracování odpovídající dokumentace a projednání s dotčenými orgány,“ řekl Jiří Janďourek. Osazení nového stupně kvůli posunutí termínu rekonstrukce vysvětluje jako dílčí údržbu stávajícího neutěšeného stavu. „Vše bylo ústně projednáno se zástupci NPÚ (!) a městských památkářů se souhlasem budoucí rekonstrukce schodiště jako celku,“ dodal Janďourek pro idnes.cz.

Takže není moc jasné, kde je skutečný problém a existuje-li vůbec. Snad jen v hlavě někoho, kdo problém hledal tak dlouho až našel. Konec "aféry", jen další bezvýznamná přeháňka ve sklenici vody.

Foto: Mad

Nezvládnutá role změnařské radniční opozice, kdy ze sebe neúčastí na slavnostních akcích města a předčasnou medializací svých myšlenkových pochodů udělala ukázkového kašpara, se samozřejmě promítla do glos, poznámek a komentářů, jež v tomto týdnu vyšly ve stadardních médiích. Vyznění jednoho z nich lídra ZPL Jana Korytáře znepokojila natolik, že zasedl a psal. Což o to, ať si píše, co chce. Nechápu ale, proč svou reakcí na jednu glosu zveřejněnou na konkrétním serveru obtěžuje všechna média. Těm po tom nic není.

Že tento výtvor nakonec zveřejnil jen propagandistický server propojený s jeho partají je proto jasnou ukázkou, jak dalece změnařští propagandisté nechápou mediální svět, jak vůbec netuší, kterak to v něm chodí. Pokud byl Korytář nespokojen s obsahem nějakého článku, měl zákonným způsobem požádat o opravu nepravdivých údajů, byly-li v něm. A jeho našeptávači by mu měli jednou provždy vysvětlit, vědí-li to vůbec, že proti vyznění článku psaného publicistickým žánrem není obrany. Takový je svobodný svět žurnalistiky, za nějž jsme před 30 lety cinkali klíči.

Jistě, případů, kdy se člověku nelíbí, co o něm jiný napíše, často, pardon, spíše nabl.je (novinářská hantýrka), je nespočet. Troufám si říci, že se tak děje skoro pokaždé, když je autorem někdo, kdo nemá zapotřebí zdokonalovat se v rektálním alpinismu (rovněž výraz z profesní hantýrky). Dotčený se ale nad to, chce-li se nazývat politikem, musí umět povznést, pokud nechce, aby se ta pro něj nevábná věc nadále rozpatlávala a stále intenzivněji zaváněla.

Tečku za třicátinami startu „Nové doby“ bych udělala konstatováním, že radnice a další organizátoři připravili sérii důstojných akcí a je jedině dobře, že ZPL unisono chyběla. Nikdo jí k ničemu nepotřeboval.

20. listopadu měl Liberec jiné výročí. Uběhl rok od ustavujícího jednání libereckého zastupitelstva vzniklého z říjnových komunálních voleb. To znamená, že nynější vládnoucí garnitura je ve vedení města přesně rok. Úspěchy i neúspěchy jsme spolu s primátorem Jaroslavem Zámečníkem načrtli v bilančním rozhovoru, takže netřeba cokoliv opakovat. Obecně lze konstatovat, pohledem zvenku samozřejmě, že jedním z dosavadních efektů je, že z radnice zmizelo permanentní existenciální dusno, které tam v předchozích letech vyráběli ti, co městu vládli v letech 2014 – 18. Což není vůbec nepodstatné.

Krajské město tento týden vypsalo tendr na dodavatele stavebních prací, na jejichž konci bude opravena budova někdejší oblastní galerie. Má tam vzniknout Centrum aktivního života, tedy místo, kde pod jednou střechou najdou zázemí aktivní lidé a spolky z města. Tak uvidíme, co bude, až to bude.

Za zprávu týdne označili někteří místní politici fakt, že se Anifest přestěhuje z Třeboně do Liberce, který festivalu animovaného filmu umí nabídnout důstojnější zázemí a podmínky než malé, leč turisty velice vyhledávané jihočeské město. V prvních letech se ve festivalové prostory promění existující sály a budovy, později, někdy, by měl do portfolia přibýt i opuštěný liberecký zámek, s nímž si neví jeho majitel rady. Už léta ho nabízí k prodeji. Chtěla ho kupovat už předchozí reprezentace města, ale neměla pro něj odpovídající využití, resp. vymýšlela nesmysly, čím jej naplnit. Naštěstí zámek koupit nestihla a referendum, které i kvůli tomu uspořádala, nikoho k ničemu nezavazuje. Skončilo propadákem.

Nyní ale existuje záměr, na který se dá sehnat dotace, čímž by se pokrylo pořízení zámku do majetku města i nezbytná oprava. Zbývá ještě vyřešit, z čeho financovat provoz potenciálního Otesánka a může se kupovat. Faktem je, že s rozsáhlým areálem uprostřed města se něco udělat musí a asi to budou jedině veřejné finance, které zámek s rozsáhlými pozemky kolem spasí. Rozhodně by to ale neměly být peníze městské, jichž se beztak nedostává. Bude-li zámek patřit velkolepé expozici animovaného filmu, kterou bude obhospodařovat stát, nic proti tomu. Liberci to může přinést prospěch v podobě rozhýbaného cestovního ruchu, jenž je sám o sobě zdrojem příznivých příjmů.

Tento týden celým krajem otřásla exploze chemikálií, k níž došlo v Hamru na Jezeře. Úterní neštěstí v provozovně likvidace nebezpečných odpadů má bohužel jednu oběť. Muž hospitalizovaný v Liberci zemřel ve čtvrtek. Druhý těžce zraněný je ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života v nemocnici na pražských Vinohradech.

Další pracovník utrpěl středně těžké poranění a pět lidí bylo podle záchranářů lehce zraněno. Všichni už jsou z nemocnice doma. Ošetření muselo po zásahu vyhledat také deset záchranářů. Policie zatím neví, co výbuch způsobilo. Událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila.

K tragédii se bezprostředně po neblahé události vyjádřil hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Přemysl Sobotka z ODS. Mj. poděkoval záchranářům za odvedenou, vysoce profesionální práci a hrdinství. Což v situaci, kdy se hasiči a zdravotníci pohybovali místem neštěstí v nepřehledné situaci plné neznámých chemikálií, není vůbec žádná fráze.

Na hlavním libereckém náměstí už stojí ozdobený vánoční strom, což je neklamným znamením, že pod Ještěd vtančil advent. Začíná přesně měsíc před Štědrým dnem, už v neděli 24. listopadu. Strom se má rozsvěcet v 16.15. Nad adventními akcemi letos dohlíží Náš Ježíšek, což je iniciativa, která chce od tuzemského předvánočního času odlákat Santa Clause i kýčovité červené čepice s rolničkami.

Importu bytostí s rolničkami či žertovnými bambulemi na severovýchod Čech netřeba. Máme jich tu stále velké zásoby.

Přejemný první adventní víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář