Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kandidátku hnutí ANO v Libereckém kraji povede Jitka Volfová. Zvládá naplno sedět na dvou židlích současně

09. 07. 2020 | 15:11

V Libereckém kraji povede hnutí ANO do podzimních krajských voleb znovu náměstkyně hejtmana a českolipská starostka Jitka Volfová. Na post lídra ji jednomyslně nominovaly oblastní sněmy a nominaci potvrdilo i předsednictvo hnutí. ČTK to dnes oznámila mluvčí ANO v kraji Jana Hajná.

Dvojkou kandidátky bude krajský předseda Jaroslav Knížek, trojkou liberecká radní Šárka Prachařová a na čtvrtém místě kandiduje českolipský místostarosta Martin Brož.

Jitka Volfová, starostka České LípyDo voleb vedla Volfová ANO v Libereckém kraji už před čtyřmi lety, kdy hnutí skončilo druhé a v zastupitelstvu získalo devět mandátů ze 45. Volby vyhrálo uskupení Starostové pro Liberecký kraj, kterému dala hlas téměř třetina voličů, a získalo 18 míst v zastupitelstvu. V kraji nyní vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj s ANO, ČSSD a ODS, která má dohromady 35 mandátů. Do zastupitelstva se dostali ještě komunisté, Změna pro Liberecký kraj a SPD.

Volfová získala post statutární náměstkyně hejtmana pro ekonomiku a správu majetku. Od roku 2018 je také starostkou České Lípy. "Kandidaturu jsem dlouho zvažovala, protože jsem se v posledních čtyřech letech prakticky nezastavila. V mezičase jsem se stala babičkou a více času stráveného s rodinou mi prostě chybí. Přesto ale cítím ohromnou odpovědnost nejen vůči kolegyním a kolegům z hnutí ANO, kteří mě nominovali do čela kandidátky, ale především vůči obyvatelům Libereckého kraje," komentovala svou kandidaturu v krajských volbách.

Klíčovým tématem v kraji bude pro ANO zdravotnictví, zejména modernizace největší krajské nemocnice v Liberci. Hlavním cílem ANO je podle hnutí kvalitní lékařská péče dostupná po celém kraji, včetně pohotovostí. K zásadním tématům patří podle Volfové i dopravní obslužnost. "Zajištění veřejné dopravy stojí Liberecký kraj ročně více než 730 milionů korun. Snažíme se držet vysoký standard, ale stále tu jsou oblasti, kde obyvatelé Libereckého kraje každý den řeší, jak se dostat do práce, na nákup nebo k lékaři," řekla. K zásadním tématům patří podle Volfové také rozvoj sociálních služeb nebo boj proti suchu.

čtk