Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kde to jsme, že si máme pro předepsaný drahý lék zajet do Polska? To není kuřecí řízek ani jogurt

19. 08. 2023 | 5:00

Dokud se vás aktuální nedostatek některých léků nedotkne osobně, máte pocit, že je to problém, který existuje někde daleko, v mediálním prostoru jako imaginární záležitost. Politikum. Téma, aby řeč nestála.

houby4
Co by to bylo za letní Inventuru, kdyby nepřišla řeč na houby. Tento týden fakt rostly!

Teď ale úplně zmizel jeden mnou užívaný lék, který plně hradím a neexistuje za něj náhrada. Má lékařka někde zjistila, že ho v Polsku nadále mají, takže "kecy" českých lékárníků, že má výroba celosvětový výpadek, jsou k trapné a evidentně i lživé.

V Polsku mi je ale e-recept platný jak mrtvému zimník, musím mít papírový recepis, což znamená výlet do ordinace... Nic nepřekonatelného, ale kde to jsme, aby si člověk pro plně pacientem placený a lékařem předepsaný drahý lék jezdil do Polska. Není to ani kuřecí řízek, ani jogurt.

A aby toho nebylo málo, odřekl mi tento týden dlouho objednanou prohlídku zubař s tím, že má angínu a nesehnal penicilín. Náhradní termín na mě vyšel někdy za měsíc, nad čímž rozhodně nejásám.

Stejně jako vůbec nejásám, a jsem stále zděšenější, nad situací v tuzemském zdravotnictví. Teprve když se jeho neduhy propíší do vlastního příběhu, zjistí našinec, že je v něm mnoho zatuchlého. Co zatuchlého, shnilého a je to rok od roku horší! Naštěstí jsem jinak zdráva, takže to, co popisuji, je spíše jen neveselá historka z ordinace. Zatím. Až půjde o život, až taková legrace to nebude...

Končící žhavý týden přinesl informaci, že se výrazně zhoršila kvalita vody v libereckém Lesním koupališti. Není vhodná ke koupání, důvodem jsou nadlimitní hodnoty fekálního znečištění. Fuj. V kraji jde o jedinou ze 34 sledovaných vodních nádrží, která je na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení. Zákaz koupání, tedy pátý stupeň, neplatí pro žádnou sledovanou vodní plochu.

Pojďme na veřejné peníze. Navzdory avizovanému šetření v eráru létají všude možně, uloví je ale jenom někdo:

Pro sdílená kola v Liberci přibyde v září dalších 15 stanovišť. Pro 150 bicyklů je teď v krajském městě 40 míst, jejich počet by se tak měl zvýšit na 55. Další místa město přidává na základě požadavků veřejnosti. Sdílená kola v Liberci provozuje firma Nextbike, zatím si kolo ve stotisícovém Liberci půjčí denně v průměru kolem stovky lidí, zájem o ně roste. Za měsíc si jich lidé vypůjčili přes 2000.

Krajské město přijde letos služba téměř na milion korun, ze své kasy zaplatí 480.000 korun a půl milionu žádá z nového dotačního programu Libereckého kraje.

Od podzimu Liberec zřídí i městskou nájemní agenturu. Radnice očekává, že agentura pomůže motivovat majitele volných bytů, aby je pronajali lidem, kteří mají problémy sehnat bydlení. Takových lidí má být podle odpovědného radničního radního několik set. Mají ale například problém složit kauci a posunout se do lepšího bydlení, například z ubytovny. Nyní se běžně skládají kauce ve výši tří nájmů, což může pro sociálně slabší rodinu znamenat nepřekonatelný náklad za několik desítek tisíc.

A na druhé straně existují majitelé bytů, kteří mají oprávněné obavy poskytnout lidem z ubytoven bydlení. Velké procento majitelů bytů má neblahou zkušenost s neplatiči a legislativou, která v případě problému spíše straní (pod)nájemníkům. Mnozí vlastníci volných bytů i proto ani dočasné obyvatele svých nemovitostí nehledají.

Radnice získala na zahájení činnosti nájemní agentury dotaci 8,7 milionu korun z Operačního programu Zaměstnanost plus. Jde o tříletý projekt, do něhož město přidá ze svého skoro milion korun. Marně přemýšlím, na co. Patrně na režii té agentury...

Liberecký kraj bude dál podporovat obědy pro děti z chudších rodin. Pro příští dva školní roky by na dotaci mělo být k dispozici 14,5 milionu korun, z toho 3,3 milionu by měl dát kraj ze svého, zbytek bude z evropských fondů. Zájem o zapojení do programu v minulých letech v kraji rostl. Zatímco v prvním roce se do projektu zapojilo 23 škol a obědy zdarma získalo 165 dětí, pro které kraj rozdělil 841.000 korun, v covidovém roce 2020/2021 už bylo zapojeno 74 škol a na obědy pro 1796 školáků rozdělil kraj bezmála 11 milionů korun. V posledních dvou letech bylo zapojených škol zhruba stejně, podpořených dětí ale ubylo.

Rekonstrukci vyhořelého Kounicova domu chce radnice v České Lípě zahájit v příštím roce. Památkově chráněný dům vyhořel v květnu 2015, od té doby čeká na obnovu. V budoucnu by se do něj měl přestěhovat Dům dětí a mládeže. S nákladnou stavbou za 250 až 280 milionů korun už radnice počítá v rozpočtu. Město bude platit ze svého, z naspořených prostředků. Stejným způsobem financovalo i rekonstrukci Jiráskova divadla nebo výstavbu venkovního koupaliště.

Tak vida, někde to jde i bez dotací, musí se ale dlouho šetřit a mít neschopné předchůdce, kteří raději do ničeho neinvestovali...

Výstava skla a bižuterie Křehká krása, jíž patřil minulý víkend, zažila letos druhou nejvyšší návštěvnost ve své dvanáctileté historii. Za čtyři dny přišlo do areálu jabloneckého Eurocentra 12.800 návštěvníků, o polovinu více než loni. Vyšší zájem zaznamenali organizátoři jen v předcovidovém roce 2019, kdy areálem prošlo 13.500 lidí.

Jablonec se stane centrum společenského dění ještě na konci prázdnin, kdy se zde uskuteční premiérový festival s názvem Jablonecká Perle. Jak už jsem podotkla na facebooku, "perle" se na Jablonecku perličkám, zdejšímu tradičnímu tovaru, říká odnepaměti. Kdo by chtěl perle vztahovat k "sysle", verbálního vynálezu nejmenovaného pologramotného politika, mýlí se. Program festivalu Jablonecká Perle propojí sklářské a bižuterní tradice s gastronomií, hudbou i pestrými trhy. Sympaticky ambiciozní...

Tento víkend je na Sychrově vyhrazen Skotským hrám. Vstupné je docela "mastné", ale podívaná a program stojí za to. Za hodně peněz bude fakt hodně příslovečné muziky.

Tak co dřív?

Skotské těžkoatletické soutěže, kdy se může zúčastnit každý? Skotská a irská hudba a dudáci? Skotské tance s ukázkami a výukou? Chybět nebude ani sraz britských autoveteránů, keltská vesnice s ukázkami každodenního života nebo vojenský tábor z období 1. a 2. světové války včetně makety letadla Spitfire v životní velikosti. A co by to bylo za Skotské hry, kdyby chyběly sokolnické ukázky či golfová průprava, do níž se může zapojit každý, kdo půjde kolem greenu.

Připraven je též festival s nabídkou několika set druhů whisky a "zrzkem" z pivovaru Raven. Muži v kiltech, jakož i řidiči pro cestu domů, jsou na Sychrově, kde se Skotské hry konaly už roku 2001 jako první ve východní Evropě, samozřejmě vítáni.

A kde se z takové nálože vzpamatovat? Například v lesích, které jsou teď opravdu plné hub. V Jizerkách se mi uprostřed týdne, v podvečer, podařilo ve značně "prošmejděných" luzích a hájích najít tolik hřibů, že jsem si už v lese, na místě nálezu, vybírala "mladíky", kteří se nakonec se mnou svezli na kole. Podotýkám, že jsem pátrala jen na kraji lesa, protože jsem původně vyrazila sportovat a neměla zámek na kolo.

Tak si užijte víkend, prý má být venku léto až do sklonku prázdnin.

Alena Roubalová