Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kdo chce hrát celé léto „Hledej (termín), šmudlo“ má šanci. Potíž je v tom, že ta hra už nikoho nebaví

18. 07. 2021 | 7:00

AKTUALIZOVÁNO: Jako dostatečně starý, tudíž plně očkovaný člověk si užívám léta, jak je povoleno. Ve vládních nařízeních jsem se ztratila už dávno, ale naštěstí je nemusím řešit, protože předpokládám, že mi ukončené očkování automaticky otevírá dveře služeb, kultury i sportovišť. Bez omezení.

testovaniliberec2
Foto od testovacího místa Artur Irma

Mladí, ne vlastním rozhodnutím stále nenaočkovaní, to mají složitější, protože musí neustále procházet nějakým testováním. Pokud nechtějí shnít na kanapi. Což začíná být trochu problém, protože zkloubit tuto povinnost s termíny letních kratochvílí, jež hodlají navštívit, se velice často nedá. Konkrétní akce se mnohdy nepotká s volným termínem na testovacím pracovišti. A upřímně, je to „vopruz“, přičemž ta mládež nemůže za to, že na ni možnost očkování vyšla až na propuknuvší prázdniny.

V pátek ČTK zjistila, že největší zájem je o PCR testování. V rezervačním systému Libereckého kraje je ovšem víc volných míst na PCR testy až na druhou polovinu srpna, volná místa lze ale najít i o víkendu. Větší šance je u antigenních testů, kde je zájem menší. Například v krajském městě nabízejí PCR a antigenní testy i soukromé společnosti, lidé je najdou například u nákupních center. I tady je třeba se většinou předem objednat, volná místa u nich lze ale najít i na neděli nebo v pondělí.

Kdo chce hrát celé léto „Hledej (termín), šmudlo“ má šanci. Potíž je v tom, že ta hra už nikoho nebaví. Vakcín je v zemi evidentně dostatek, když se po stovkách, a za velkého zájmu obyvatelstva, píchají bez předchozího objednání u pražského nádraží a v obchodním centru. Takže tato „masovka“ může směle proniknout i na český venkov.

Ideální by byla živelná vakcinace všech, kdo „jdou náhodou kolem“ jednodávkovým johnsonem, který z očkování udělá snesitelnou záležitost. Než lítat ikskrát měsíčně na test, je lépe nechat si jedinkrát píchnout vakcinu. Zvlášť když je den ode dne jasnější, že neočkované stát, navzdory všem proklamacím, přesouvá na vedlejší kolej.

Místo toho se vymýšlejí složité očkovací strategie a platí se z eráru reklamní kampaně, jež nejsou ničím jiným než cestou, jak před parlamentními volbami dostat veřejné peníze do poslušných médií. Takhle jednoduché to je. Kdyby nebyly ve hře tyto průhledné mocenské zájmy, vypadalo by očkování úplně jinak.

Byli jsme pár dní na jihu Čech. V typicky dovolenkové destinaci po nás nikdo žádná potvrzení ani certifikáty nechtěl, nikdo ani nenosil respirátor. Naše ubytování, široko daleko bohužel jediné, mělo parametry literární Hospody Jamajky, jiné hotely a penziony byly zavřené patrně už navždy.

Venkovské hospody, natož ty, které by vařily, zmizely v propadlišti dějin, přežily jen restauranty ve větších městech. V nich se pilně roztáčí inflační spirála, hotové hlavní jídlo pod dvě stovky je unikát. A aby toho nebylo málo, chybí zde profesionální personál, takže buď zarazíte na zmateného brigádníka, nebo na otráveného majitele restaurace, který se plouží po place, aniž by to uměl. Navíc má tendenci hosta šéfovat, protože je zvyklý velet, ne naslouchat a posloužit.

Končící červencový týden byl v našem domácím Libereckém kraji ve znamení živlů. Udeřily už v noci na minulé pondělí, kdy silný vítr a popadané stromy zkomplikovaly dopravu na Jablonecku a Semilsku. V úterý zaúřadoval oheň. V Turnově hořela střecha textilní továrny Juta v Palackého ulici. Podle prvních odhadů škody zřejmě překročí milion korun. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, na místo povolali výškovou techniku i lezeckou skupinu a střechu museli částečně rozebrat. Zhruba po třech hodinách se podařilo oheň uhasit.

O pár hodin později řádila nad krajem bouřka. Hasiči v Libereckém kraji řešili do čtvrtečního rána v souvislosti s bouřkou téměř 140 událostí. Hlavně na Semilsku a Jablonecku odstraňovali popadané stromy, odčerpávali vodu. Intenzivní déšť zvedl hladiny potoků a řek. Na třetí povodňový stupeň vystoupala Lužická Nisa v Proseči nad Nisou, druhého stupně dosáhla Nisa v Liberci. Bylo to velmi rychlé, stejně rychle řeky i opadly.

Nejvíc napršelo v Jablonci nad Nisou, kde během jediné hodiny spadlo 40 litrů vody na metr čtvereční. Voda zaplavila i kruhový objezd u Zeleného stromu, kde hasiči museli odčerpávat vodu nejen z komunikace, ale i ze sklepů okolních domů. Ve Vysokém nad Jizerou spadlo během hodiny 29 litrů vody na metr. Voda mimo jiné zatopila i celní sklad s ceninami a zabaveným alkoholem v Chuchelné na Semilsku.

Devastující byl noční liják i pro výstavní pavilon B jabloneckého Eurocentra. Včetně oblíbeného klubu Na Rampě je kompletně vyplavený, ve spodních dvou patrech stojí voda, která se dostala do elektroinstalace, vytékala ze zásuvek...

O tomto víkendu tu jsou živly v plné síle znovu. Celou sobotu mocně pršelo a voda stoupala a škodila na Liberecku, zejména v krajském městě, v noci na neděli se prudký liják posunul na Českolipsko.

Intenzivní deště v noci na dnešek zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově. Už v noci evakuovali 28 lidí z kempu u Svitavy. Stav ohrožení platí nejen na Šporce a Dobranovském potoce, ale také na Olešce v Dětřichově. Na nižším druhém povodňovém stupni je podle informací z krajského povodňového webu Svitávka v Zákupech. Lužická Nisa, Jizera nebo Pertoltický potok jsou na prvním stupni.

Jen do půlnoci na neděli vyjížděli hasiči v Libereckém kraji ke 140 událostem, většinou šlo o čerpání vody. Zatímco v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, teď je zasaženější Českolipsko. Hodinu před půlnocí zachraňovalihasiči v Kunraticích u Cvikova obyvatele zatopeného rodinného domu. V místě protéká Svitávka, na které byl v tu dobu stav ohrožení, teď už voda klesla, avizuje dnes ráno ČTK.

Uprostřed týdne jednala jak Rada kraje, tak rada liberecká. Krajští radní mj. rozhodli, že Liberecký kraj založí koordinační skupinu pro boj s přemnoženým kůrovcem. Lesy na území kraje trápí od roku 2018, aktuálně devastuje nejvíc lesní porosty v Lužických horách na Novoborsku. Přestože kraj až na výjimky není vlastníkem ani hospodářem lesů v oblasti, snaží se v boji s kůrovcem dělat maximum. Koordinační skupina by měla zajistit lepší komunikaci a prosazovat bude také zájmy dotčených samospráv.

Padlo i rozhodnutí o zahájení výběrového řízení, které má vybrat firmu, která opraví úsek ještědské silnice od Výpřeže až po odbočku na Křižany. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí zhruba 130 milionů korun. Druhá etapa rekonstrukce silnice přes Ještěd by měla začít v příštím roce. Na rozdíl od první etapy, která se dělala za úplného vyloučení provozu, bude v tomto případě silnice po většinu doby průjezdná, dopravu tam budou řídit semafory.

Liberečtí radní zase nechali vypsat tendr na rekonstrukci Uranu s předpokládanou hodnotou 84 008 864 Kč bez DPH (101 650 726 Kč vč. DPH). Do konce října vyberou dodavatele. Stavební práce by měly být zahájeny v průběhu listopadu tohoto roku. Předpokládaná doba rekonstrukce činí 33 týdnů, takže hotovo by mohlo být v létě 2022.

Na radě se mluvilo i o tom, že Kancelář architektury města chce navázat na dřívější snahy vyhlásit Liebiegovo městečko městskou památkovou zónou. To je takový liberecký evergreen. O to se snaží už kolikátá politická reprezentace, zatím vždycky zůstalo jen u záměrů a plánů. Ještě o tom uslyšíme, protože radniční opozice bude zase prskat, že nynější vedení města jen pokračje v tom, co ona začala. Ovšem nedokončila, takže to není nic k vytahování se, ale ani k utahování si z následovníků. Chtějí úplně stejně a dopadne to jako obvykle.

Tento víkend je ve znamení loučení se s „metrovkou“, tady metrovým rozchodem tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Po rekonstrukci dráhy zde budou koleje standardního rozchodu. Tahle místní úzkorozchodná atrakce patří k životu mnoha generací a vkrádá se nostalgie. Tečka za jednou etapou tramvajové dopravy bude pro mnohé z nás definitivní rozlučkou s dobou, kdy jsme legendární Jedenáctkou jezdili a zažívali v ní to, co v jiných tramvajích skutečně zažít nešlo. Jízdou lesem počínaje a vykolejením kvůli megazávěji konče.

Užijte si víkend. Třeba na lochnesce, která cinká a řítí se lesem.

Alena Roubalová